Početna - IZDVOJENO - OPATIJA COFFEEHOUSE DEBATES: Eksploatacija nafte u Jadranskom moru
debata
foto: Milenij hoteli

OPATIJA COFFEEHOUSE DEBATES: Eksploatacija nafte u Jadranskom moru

Jadransko je more važna komponenta u gospodarskom razvoju Hrvatske, a na njega se možda i najviše oslanja naš turizam, koji čini 17% ukupnog BDP-a Hrvatske. Zadnjih se godina, međutim, sve više piše o rizicima pretjeranog oslanjanja na turizam, o čemu je govorio i Maks Tajnikar, naš gost i predavač na nedavnoj panel-diskusiji o budućnosti eurozone. Mnogi, međutim, smatraju da ulaganja u energetiku i eksploataciju fosilnih goriva iz Jadranskog mora koja se najavljuju zadnjih nekoliko godina predstavljaju potencijalan rizik za turizam, jednu od naših najsnažnijih gospodarskih grana, ali i rizik za jadranske eko-sustave.

– Na sljedećoj ćemo panel-diskusiji zato razgovarati o tome što se uopće planira (ili se planiralo) vaditi iz jadranskog podzemlja (samo plin ili i nafta), koliko uopće fosilnih goriva ima u jadranskom tlu, kolika je moguća dobit od eksploatacije tih sirovina, te koji su ekološki rizici i koliko su zapravo realni. Također ćemo govoriti i o hrvatskoj energetskoj politici, pokušavajući odgovoriti na koje bi se izvore energije zemlja poput Hrvatske trebala orijentirati. Naši će gosti i predavači ovog četvrtka biti dr.sc. Mirela Holy, predsjednica ORaH-a i bivša ministrica zaštite okoliša, javnosti dobro poznata po angažmanu vezanim uz brojne ekološke teme, uključujući i pitanje eksploatacije nafte iz Jadrana te Vjeran Piršić, ekološki aktivist i predsjednik Udruge Eko Kvarner, poznat po zalaganju protiv projekta “Družbe Adria”, kao i protiv eksploatacije fosilnih goriva iz Jadrana. Kroz izlaganja, raspravu te pitanja i komentare sudionika zajedno ćemo naučiti nešto novo i pokušati ustvrditi kako trebamo usmjeriti hrvatsku energetsku politiku. Pozivamo sve zainteresirane da nam se ovog četvrtka (10. ožujka) pridruže u 19 sati u Kavani Continental u Opatiji kako bi se, u opuštenoj akademskoj atmosferi, uz kavu ili čaj, podružili, razgovarali i raspravili neke od značajnih znanstvenih i društveno-političkih tema, poručili su organizatori.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima za školsku/akademsku godinu 2020./2021.

Na temelju članka 16. Odluke o stipendiranju učenika i studenata (“Službene novine Primorsko-goranske županije“ broj 34/15), članka 44. Statuta Grada ...