Početna - GOSPODARSTVO - Energetska obnova sustava javne rasvjete Grada Kastva

Energetska obnova sustava javne rasvjete Grada Kastva

U uredu Gradonačelnika Grada Kastva potpisan je Ugovor o kreditu po programu „ESIF Krediti za javnu rasvjetu“ s predstavnicima Hrvatske banke za obnovu i razvitak

Vrijednost projekta potpisanog 03. travnja 2019. iznosi 7.800.000,00 kn (s PDV-om). Rok za realizaciju projekta je 31.ožujak 2020.
Ovim projektom obuhvaćeno je cijelo područje Grada Kastva izuzev užeg centra povijesne gradske jezgre. Sukladno glavnom projektu očekivani period povrata investicije je 9,4 god.

Ugovor o kreditu sklapa se na temelju Programa kreditiranja „ESIF Krediti za javnu rasvjetu“. „ESIF Krediti za javnu rasvjetu“ je financijski instrument za koji su sredstva osigurana iz sredstava Europske unije, iz Strukturnih i investicijskih fondova, odnosno Europskog fonda za regionalni razvoj, kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., »Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije«, s ciljem povećanja učinkovitosti sustava javne rasvjete – rok otplate je 10 godina, uz godišnju kamatu 0,5%.

Postojeći sustav javne rasvjete u većem dijelu Grada Kastva ne zadovoljava zahtijevane svjetlotehničke vrijednosti sukladno važećoj normi HRN EN 13201. Sustav je energetski neučinkovit, generira prekomjernu potrošnju električne energije i visoke troškove održavanja, te je zbog svjetlosnog onečišćenja i korištenih materijala ekološki neprihvatljiv. Veći dio sustava javne rasvjete sastoji se od zastarjelih i neefikasnih rasvjetnih tijela opremljenih većim dijelom visokotlačnim natrijevim, a manjim dijelom visokotlačnim živinim žaruljama.

Energetska obnova sustava javne rasvjete obuhvaća postavljanje novih svjetiljki na postojeća rasvjetna mjesta i na postojeće neopremljene nosače svjetiljki, a ukupna provedba energetske obnove uključuje i nadopunu sustava javne rasvjete koja obuhvaća potrebne nove svjetiljke na novim nosačima.

Postavljati će se energetski učinkovite ekološke svjetiljke bazirane na led tehnologiji s mogućnošću samoregulacije i jednostavnom nadogradnjom daljinskog upravljanja. Projektom je predviđeno uvođenje inteligentnog sustava upravljanja i regulacije svjetiljkama javne rasvjete, kao segmenta Pametnog grada (engl. Smart City), čime će se omogućiti dodatna ušteda električne energije. Pametan grad je urbanistički način razvoja grada u smjeru povećavanja ugodnosti i standarda života kroz napredna rješenja koja omogućavaju informacijske i komunikacijske tehnologije. Predviđen je i sustav inteligentne rasvjete u okruženju Sportske dvorane Kastav, s mogućnošću daljnjeg proširenja prema potrebama korisnika.

Ciljevi energetske obnove javne rasvjete su povećanje javne i prometne sigurnosti i snižavanje potrošnje električne energije. Sukladno time, snizit će se troškovi za energiju i održavanje i sniziti emisija CO2 odnosno smanjiti svjetlosno onečišćenje. Osim što će se poboljšati vizualni dojma grada, zaštititi će se i okoliš uklanjanjem žive iz sustava javne rasvjete.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Državni tajnik za sport Tomislav Družak posjetio Kastav

Na susretu je bilo govora i o važnoj ulozi sporta u krizi koju je izazvala pandemija koronavirusa Državni tajnik za ...