Početna - IZDVOJENO - Europske sveučilišne igre i na HRT-u
Europske sveucilisne igre
foto: Grad Rijeka

Europske sveučilišne igre i na HRT-u

U Zagrebu je potpisan ugovor o suradnji između Hrvatske radiotelevizije i Europskih sveučilišnih igara Zagreb – Rijeka 2016. Europske sveučilišne igare će se održavati od 12. do 25. srpnja u Zagrebu i Rijeci a Hrvatska televizija prenosit će svečanosti otvaranja i zatvaranja, omogućiti izravne prijenose pojedinih sportskih natjecanja te svakodnevno prikazivati posebne emisije koje će voditi Nika Fleiss.

Na Europskim sveučilišnim igrama, jednome od najvećih sportskih natjecanja u Republici Hrvatskoj, nastupit će više od 5000 studenata iz 45 europskih država i s više od 300 različitih sveučilišta, a natjecat će se u 21 sportu. Sudjelovat će i europski studenti sportaši, koji nastupaju za sveučilišta na kojima studiraju. Inače, postoji mnogo sličnosti, ali i razlika između Europskih sveučilišnih igara i slavne Univerzijade, ali je ono što je najvažnije da Europske sveučilišne igre promiču ono što je Univerzijada promicala nekoć – razvoj sveučilišnoga sporta.

„Najveća je vrijednost Europskih sveučilišnih igara to što su opći sportski pokret mladih. Svi su ujedinjeni u važnome cilju – ostvarivanju civilizacijskih vrijednosti utemeljenih na radu, kao temelju uspjeha i dostojanstva u pobjedi, ali i porazu“, istaknuo je rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

Mladi iz svih europskih država razigrat će ulice i sportske terene u srpnju čemu se jako vesele Riječani i Zagrepčani. Osim prednosti koje će održavanje Europskih sveučilišnih igara donijeti u promidžbi Republike Hrvatske u srcu turističke sezone, njihovo će se dugoročno naslijeđe očitovati u novoizgrađenim i novoobnovljenim studentskim smještajnim kapacitetima, uređenim sportskim borilištima te kvalitetnim sustavom akademskoga sporta.

„Mnogo smo ulagali u sportske kapacitete u gradu, a to su bili temeljni preduvjeti da se Europske sveučilišne igre održe. Oko 1500 sudionika bit će u Rijeci i siguran sam da neće biti razočarani svime što im naš grad nudi. Ovo je i izuzetna prilika za dodatnu promociju grada, ali cijele regije“, istaknuo je zamjenik riječkoga gradonačelnika Marko Filipović.

„Europske sveučilišne igre znače za riječki kampus mnogo. Zahvaljujući njima, kampus će prvi put zaživjeti u punome smislu, a zbog toga događaja jača i pozicija sveučilišnoga sporta i sportskoga identiteta uopće“, naglasio je rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin.

Osnovni su sportovi u kojima će se studenti natjecati mali nogomet, košarka, nogomet, futsal, tenis, stolni tenis, badminton, odbojka i rukomet. Dodatni su sportovi odbojka na pijesku, veslanje, ragbi 7, bridž, šah, golf, džudo, košarka tri na tri, karate, sportsko penjanje i taekwondo. Demonstrativni su sportovi plivanje i vaterpolo. Prvi put će se natjecati i osobe s invalidnošću i to u stolnome tenisu i plivanju, a poticaj mladim sportašima pruža i Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta.

Europske sveučilišne igre dosad su održane dva puta, 2012. u Cordobi i 2014. u Rotterdamu, a nositelj im je Europska sveučilišna sportska organizacija (EUSA), dok su Europske sveučilišne igre Zagreb ‒ Rijeka 2016. organizirane pod vodstvom Hrvatskoga akademskog sportskog saveza (HASS), uz partnerstvo Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, gradova Zagreba i Rijeke te sveučilišta u Zagrebu i Rijeci.

Organizatori kažu kako će Europske sveučilišne igre 2016. u organizacijskome i financijskome smislu biti na razini Svjetskoga rukometnog prvenstva održanoga 2009. godine.

Hrvatski građani koji neće moći bodriti sportaše uživo na sportskim terenima, izravne će prijenose pojedinih sportskih natjecanja, posebne emisije te sažetke svih događanja moći pratiti svakodnevno na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2).

„Slika koju ćemo svaki dan slati iz Hrvatske prava je promocija Hrvatske, mladih i sporta. Sve javne televizije u Europi svakoga će dana od nas dobiti nekoliko minuta sažetaka i na taj će način mnogo gledatelja dobiti priliku vidjeti što se događa na sportskim borilištima u Zagrebu i Rijeci”, objasnio je rukovoditelj Produkcijskoga odjela Sport Hrvatske radiotelevizije Bruno Kovačević

Na današnjoj konferenciji za novinare potporu velikome sportskom događaju iskazali su vrsni sadašnji i bivši sportaši Danira Bilić, Gordan Kožulj, Maida Arslanagić, Katarina Maloča Mrčela, Tihana Nemčić, Krunoslava Kauzlarić i Besim Aliti, a pridružio im se i popularni Hrki, maskota ovogodišnjih Europskih sveučilišnih igara.

Tekst i glazbu za himnu Europskih sveučilišnih igara Zagreb – Rijeka 2016. pod nazivom Sve dok srce vjeruje napisao je Bruno Kovačić, za produkciju i aranžman zaslužan je Nikša Bratoš, a izvodi je Damir Kedžo uz pratnju Studentskoga zbora Filozofskog fakulteta u Zagrebu.
Geslo je Europskih sveučilišnih igara Srce vjeruje, a um ostvaruje. Svi sudionici konferencije vjeruju kako će mladi tih dana zajedno živjeti sport, zabavu i veselje te sklopiti mnoga prijateljstva i stvoriti neizbrisive uspomene.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima za školsku/akademsku godinu 2020./2021.

Na temelju članka 16. Odluke o stipendiranju učenika i studenata (“Službene novine Primorsko-goranske županije“ broj 34/15), članka 44. Statuta Grada ...