Početna - IZDVOJENO - Evo kako je akademik Željko Reiner razljutio Milanovića i ostavio ga bez riječi
milanovic
web

Evo kako je akademik Željko Reiner razljutio Milanovića i ostavio ga bez riječi

Milanović je u svom stilu, bahato, povišenim glasom, prodavao floskule koje ćete vidjeti na većini medija. Odgovor akademika Željka Reinera vjerojatno na samo rijetkim. Kamera je pokazala Milanovićevo lice, bijes je bio vidljiv, piše Direktno hr.

akademik ŽELJKO REINER:

Hvala lijepa gospodine potpredsjedniče Hrvatskoga sabora.

Pitanje upućujem predsjedniku Vlade gospodinu Zoranu Milanoviću.

Zadnjih dana se predizborno, neprestano hvalite, a i danas smo to čuli, porastom BDP-a od 1,2% i stvarate dojam da je to krunski dokaz da je Hrvatska izašla iz recesije, da je zavladalo opće blagostanje, da teče med i mlijeko.

Kako se u to uklapa činjenica da je zemlja i dalje u dužničkoj krizi, da su poduzeće i građani u Hrvatskoj zaduženiji od onih i Grčkoj, jer dugovi privatnog sektora kod nas iznose 143,7%, u Grčkoj 135,6%, dakle za 8% smo veći?

Kako se u to uklapa službeni podatak da je skoro svaki drugi samac stariji od 50 godina u Hrvatskoj na rubu glasi, da se svaki četvrti hrvatski građanin stariji od 60 godina smatra siromašnim a prema izvješću Ujedinjenih naroda i Svjetske banke na 61 mjestu smo 96 država po lošoj kvaliteti života starijih građana?

Kako se u to uklapa činjenica da je dvije trećine hrvatskih poduzeća visoko zaduženo, da se pola hrvatskih poduzeća suočava sa stečajem, da je prema prognozi Europske komisije Hrvatska jedina zemlja u Europskoj uniji u kojoj će ove godine realne plaće pasti dok će u svim drugim zemljama rasti?

Hvala lijepa.

MILORAD BATINIĆ:

Hvala.

Na pitanje će odgovoriti predsjednik Vlade Zoran Milanović, izvolite.

ZORAN MILANOVIĆ:

Vas već, evo ga, šef HDZ-a stalno napada vladajuće netočnim podacima, ovo nije Direktno.hr, ovo su relativno ugledne novine.

Dakle vi sada to nastavljate raditi i čitate cijeli niz netočnih podataka i nije vam neugodno. Hrvatska ima pozitivnu platnu bilancu. Ja se nadam da znate što to jest i što znači platna bilanca, odnosno tekući račun zemlje jer opet ste čitali jedan pledoaje u kojem je netko napisao, ja se nadam da se razumijete u to. Šta je strašno? Ovo nije osobno, ovo su činjenice. Dakle čovjek je napao Vladu sa salvom krivih, iskonstruiranih podataka.

Govorite o dugu u Hrvatskoj. Koliki je hrvatski vanjski dug stvarno? Koliki je hrvatski javni dug? Uspoređujete Hrvatsku sa Grčkom, Grčkom koja stotine milijardi eura je morala odnekuda iskopati da bi se izvukla iz nemoguće situacije.

Pa gledajte meni bi stvarno bilo neugodno da hrvatskim građanima prodajem takve neistine. Svatko od nas se može boriti za naklonost, treba se moći dopasti. Nije krunski dokaz, gospodine Reiner, akademiče, to što je Hrvatska imala rast od 1,2%, to što je Hrvatska među 3 zemlje u Europskoj uniji sa najvećim kvartalnim rastom izvoza od 11, 12% to nisu moji podaci, to je Eurostat.

Krunski dokaz je što je Hrvatska tri uzastopna kvartala u plusu, to je dokaz za izlazak iz recesije. I vi to znate vjerojatno i negirajte taj podatak. Krunski dokaz je što Hrvatska ima veću industrijsku proizvodnju, što raste izvoz robe, dakle robe gospodine Reiner.

Hrvati nešto proizvode i to uspijevaju prodati na najkonkurentnije tržište u svijetu. U Hrvatsku dolaze stranci i ostavljaju milijarde eura. To nije robna razmjena, to utječe na platnu bilancu. Zato je Hrvatska u platnoj bilanci pozitivna a u robnoj razmjeni još uvijek u minusu ali sve bolja i bolja.

Ta promjena, ta važna kulturološka, ne samo ekonomska promjena se dogodila za vrijeme mandata moje Vlade, naše Vlade, Hrvatske Vlade, narodne Vlade, domoljubne Vlade jer domoljublje nisu konzultacije u Klagenfurtu sa bankarima, domoljublje je nešto drugo, to se promijenilo i to se sad neće moći zaustaviti.

Ja zaista ne vjerujem da je vama krivo zbog toga, ne vjerujem da vam je krivo zbog toga. Dakle vidim da se borite očajnički još za nekakav prostor da nekoga preplašite, da mu utjerate strah u kosti. Razbijanje ćiriličnih ploča više ne prolazi, odvrtanje ventila na plinskim bocama više ne prolazi, dakle sada smo došli na prostor činjenica, naravno i emocija.

Vi pothranjujete najniže emocije, plašite ljude nekakvim grčkim scenarijem. Neki dan predsjednik vaše stranke kaže, citiram: ″dok se cijela Europa bavila Grčkom Hrvatska je bila u mišjoj rupi i nije je nitko spominjao″.

Ja već 4 dana pokušavam sa timom suradnika, ne gase se svjetla, rekonstruirati logiku i racio te izjave. Šta to znači? Da je Hrvatska trebala imat svoju trojku, svoje financijske žandare ili možda ne znači ništa, kao i ovo što ste sada rekli jer to što ste rekli ne znači ništa.

Dakle u Hrvatskoj su svi ekonomski i financijski pokazatelji u ovom trenutku pozitivni. Hrvatska raste gospodine Reiner i gospodine Karamarko, raste nezaustavljivo i raste održivo i to je bit priče. Dakle Hrvatska više ne raste na potrošnji tuđe akumulacije, na kupovini njemačkih i francuskih automobila, Hrvatska raste na izvozu svog znanja, svoje pameti, svojih brodova.

… /Buka u dvorani./…
Hrvatska raste bilo vama krivo ili pravo i nemojte mi prodavat priču da je to osobno. To nije osobno, to je direktno. Odgovorite direktno.
… /Buka u dvorani./…

MILORAD BATINIĆ:

Hvala.

… /Buka u dvorani./…
Molim vas kolegice i kolege.

Izvolite potpredsjedniče Reiner.

akademik ŽELJKO REINER:

Hvala lijepo.

Pa moram priznati da sam i očekivao i ne očekivao ovakav vaš odgovor. Očekivao sam da ćete bit smireniji, a ne tako uznemireni sa time i krenuti na jedan način da mi niste odgovorili niti na jedno pitanje.

Tvrdite da to nisu točni podaci, a niste osporili niti jedan jedini. Žalosno je što makar vam je vaš potpredsjednik gospodin Grčić dao šalabahter, niste shvatili da ja uopće nisam govorio o javnom dugu jer je to nešto drugo nego ono što sam vas pitao o dugovima privatnog sektora i podatak koji sam rekao u usporedbi s Grčkom je točan, a vi to ne znate i to je žalosno što ko premijer ne znat, kao što puno drugih stvari ne znate ali to pokušavate nadoknaditi agresivnošću i ovakvim pristupom kao što ste sad primijenili.

Ali ajmo vidjeti što ste vi to obećavali hrvatskim građanima, a što ste ostvarili. Vaše krilatice od prije 4 godine u izbornoj promidžbi, ovako jedna: ″Dug život a ne život na dug″. Vi ste povećali javni dug sa 63% na skoro 90%. To je brojka koju ne možete osporiti. 2011. godine 63%, danas gotovo 90%.

Vaša krilatica ″Naš posao je osigurati vama posao″, najmanje radnih mjesta ikada je sad u Hrvatskoj. Nije istina da zaposlenost raste. To nije istina jer to pokazuju podaci. Nezaposlenost se smanjuje…
… /Buka u dvorani./…

Nezaposlenost se smanjuje, ali nije točno.
… /Buka u dvorani./…

Treće, vaša krilatica ″U plusu tri plaće, a ne u minusu da ti se plače″. Imate blokiranih 320 000 građana, njihov broj raste, a njihov ukupni dug također raste. Vaša krilatica iz prošlih izbora ″Izvozimo ideje, a ne hrvatsku mladost″. Deseci tisuća mladih napušta Hrvatsku i više nego ikada u novijoj hrvatskoj povijesti.

Prema tome nemojmo pričat neistine, a Svjetski ekonomski forum je jasno rekao, vašu Vladu je rangirao kao šestu najgoru od 144 svjetske države u društvu sa Libijom, a bolje su rangirani primjerice Angola, Čad i Mauritanija. To ste vi napravili.

… /Buka u dvorani./…

Izvor: Direktno hr.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...