Početna - IZDVOJENO - Festival Kvarner 2016. otvara Imperial College Symphony Orchestra

Festival Kvarner 2016. otvara Imperial College Symphony Orchestra

Festival Kvarner započinje svoju 7. sezonu koja će po mnogočemu biti uistinu posebna. Prije svega tu je izbor Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Pri tome se ne radi samo o tome da su Rijeka i Opatija susjedni gradovi, što će direktno i indirektno utjecati na Festival Kvarner.

No dok oni ne budu ostvareni, Festival Kvarner ponovno nudi svoj raznoliki godišnji program koji ove godine ide u jednom vrlo zanimljivom smjeru.– Posrijedi je nešto mnogo veće: Festival Kvarner sa svojim velikim projektom pod nazivom ”La Mer“ zauzima istaknuto mjesto u privremenom programu za EPK 2020. To je istovremeno velika čast i izvanredna mogućnost za zauzimanje još jače pozicije na europskoj kulturnoj karti. Uostalom, Festival Kvarner već je triput bio zastupljen u EU projektima većih dimenzija, i to dvaput kao partner i jednom kao koordinator. Naravno da Rijeka EPK 2020. otvara nove i do sada neslućene mogućnosti etabliranja u vrhu europske festivalske scene kroz nove EU projekte. Osim već potvrđenog projekta „La Mer“, dva dodatna projekta već su u izradi, poručili su iz Festivala Kvarner.

– Osim vrhunskog orkestra mladih Imperial College Symphony Orchestra koji će 18. rujna pokazati svoje internacionalno umijeće, pozivamo vas i na ostale koncerte na kojima ćemo još jednom objediniti različite glazbene stilove. Tu su kao prvo tradicionalni koncerti orkestra Purpur, Purpur in Jeans s novim programom 22. rujna i Pure Chocolate – 3 prosinca. A između njih na programu su biseri komorne glazbe na vrhunskoj europskoj razini – 12. listopada Duo BartolomeyBittmann te 14. listopada Trio Frühstück, dodali su organizatori.

Festival Kvarner svake sezone nastoji u Hrvatsku dovesti atraktivne premijere. Mnoge su zvijezde te razna glazbena djela i opere svoju hrvatsku premijeru imale upravo u sklopu Festivala Kvarner.

 

– Koncert koji će otvoriti našu ovogodišnju sezonu također će biti premijera. Naime, 18. rujna po prvi put na Festivalu Kvarner i u Hrvatskoj gostovat će međunarodno priznati Imperial College Symphony Orchestra iz Londona. Pod vodstvom renomiranog dirigenta Richarda Dickinsa, u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner bit će izvedena djela Mendelssohn Bartholdy-a i Ravela. Festival Kvarner time nastavlja tradiciju predstavljanja orkestara sastavljenih od iznimno talentiranih mladih glazbenika koji posjeduju iste glazbene kvalitete kao i etablirani orkestri ali istovremeno pokazuju i pravi mladenački entuzijazam. Festival Kvarner i ubuduće će se nastaviti angažirati za mlade europske orkestre, kako u svojim vlastitim programima, tako i u sklopu novih EU projekata. 22. rujna, Kristalna će dvorana po treći put uzavreti uz koncert Purpur in Jeans na kojemu će 13 glazbenika ekskluzivno u Opatiji po prvi put predstaviti novi program. Prošle smo godine bili izuzetno počašćeni činjenicom da je koncert Purpur in Jeans snimala Hrvatska Radiotelevizija. I ovogodišnji koncert bit će jedinstveno glazbeno putovanje Europom. Festival Kvarner u opatijskoj Operetti, 12. listopada, ugošćuje Duo BartolemeyBittmann. Njihovo glazbeno umijeće potpuno zapanjuje slušatelje navikle na tradicionalno muziciranje. Duo čine dvojica vrsnih glazbenika, violinist Klemens Bittman koji izvrsno vlada i mandolinom, i Matthias Bartolomey, čelist najvišeg ranga. Oni sami rade svoje aranžmane i pri tome ne prežu pred kombiniranjem različitih glazbenih žanrova, napomenuli su organizatori.

Opatijska Operetta ugostit će i Trio Frühstück na njihovoj hrvatskoj premijeri. Tri izvrsne glazbenice koje na svakom koncertu iznova oduševljavaju publiku ispunit će ovu prekrasnu koncertnu dvoranu svojim nadahnutim inspiracijama klasične glazbe. Clara Frühstück na klaviru, Maria Sawerthal kao violinistica i Sophie Abraham kao čelistica predstavljaju jedan od najtalentiranijih trija mlađe generacije. Završetak ovogodišnje sezone tradicionalno je u znaku koncerta ”Pure chocolate“ koji je na rasporedu 3. prosinca. I za tu je priliku Festival Kvarner osmislio nešto zaista posebno.

– Već su i raniji koncerti zahvaljujući suradnji sa svjetski poznatim proizvođačem čokolade Josefom Zotterom posjetiteljima ponudili jedno sasvim novo koncertno iskustvo. Implementacija svjetlosnog dizajna dodatno je doprinijela uspjehu ovog formata. No ovaj će put i publika na neki način sudjelovati u „koreografiji“. Umjesto da samo pasivno sjedi i sluša, ona će svojom prisutnošću postati dio ovog koncerta i njegova jedinstvenog učinka. Za glazbeni doživljaj odgovorna je Mela Marie Spaemann, rezimirali su iz Festivala Kvarner.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...