Početna - IZDVOJENO - Finalna obnova Amerikanskih vrtova

Finalna obnova Amerikanskih vrtova

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova europske unije je u sklopu Integriranih teritorijalnih ulaganja – Urbana aglomeracija Rijeka, Parkovima d.o.o. Opatija dodijelilo 11,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekte Revitalizacije Amerikanskih vrtova i rasadnika Angiolina.
Konkretne aktivnosti projekata predstavio je direktor Parkova d.o.o. Ivan Bilobrk te je naglasio da će se u rasadniku uzgajati sadni materijal tvrtke Parkovi, koja će i upravljati njime, biljne vrste koje postoje ili su postojale u parku Angiolina krajem 19. stoljeća. Također, ondje će biti Centar za posjetitelje praćen ugostiteljskim sadržajem. Istočni dio postojećeg staklenika i spremište za kočije bit će obnovljeni u izvornom obliku, ali s namjenom za posjetitelje. Predstavljajući radove u Amerikanskim vrtovima, naglasio je da će se u ovoj završnoj fazi uređenja Vrtova unaprijediti zelene površine, urediti izložbeni rasadnik te će biti otvorien ugostiteljski objekt – vrtna kuća Kaktus bar.
Amerikanski vrtovi ponovno su otvoreni u proljeće 2019., nakon prve faze uređenja. Povijest vrtova seže u 1926. godinu kada u Opatiju stiže Mađar Kuczor koji se prodajom mađarske paprike obogatio u Americi. Kuczor je u Opatiji pronašao i svoju bračnu družicu, Hildu von Hortenau. U svome je vrtu bračni par Kuczor zasadio gardenije, kamelije, magnolije i razno mediteransko bilje.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Jedna osoba ozlijeđena prilikom prometne nesreće na staroj cesti preko Učke!

Zbog izlijetanja kamiona na županijskoj cesti Vela Učka – Poklon, ova je cesta trenutno zatvorena za sav promet! Prema prvim ...