Početna - IZDVOJENO - Flautist Metod Sironić i pijanistica Jelena Tihomirović nastavljaju ciklus “Komorni koncerti u Zajcu”
jelena+metod

Flautist Metod Sironić i pijanistica Jelena Tihomirović nastavljaju ciklus “Komorni koncerti u Zajcu”

Ciklus „Komorni koncerti u Zajcu“ nastavlja dvoje vrsnih mladih glazbenika, flautist Metod Sironić i pijanistica Jelena Tihomirović zajedničkim koncertom pod nazivom „Flauta i klavir“ što je na programu HNK Ivana pl. Zajca u četvrtak, 6. travnja 2017. s početkom u 20.00 sati.

Koncert će otvoriti Sonata za klavir i violinu (flautu) u F – duru, trostavačno remek-djelo vjerojatno najvećeg glazbenog maga svih vremena Johanna Amadeusa Mozarta.
Nakon Mozarta, slijedi Ludwig van Beethoven odnosno njegova Serenada op. 41 što će je  duo izvesti izvodimo u obradi za flautu i klavir Franza X. Kleinhanza koju je Beethoven osobno odobrio.
Drugi dio koncerta donosi dvije sonate Marie von Webera, 1. i 3. sonatu opusa 10b. Male su to perle ranoromantičarskog stila koje u svojim stavcima s naslovima poput Romanze, Air Russe ili Carattere Espagnuolo ingeniozno donose dijalog dvaju instrumenata u salonskoj maniri.
Posljednje na programu, djelo “Suite PaysanneHongroise”, obrada je Paula ArmeBartókovih „15 težačkih plesova“ za flautu i klavir. U ideji minimalnih intervencija u partituru uspjela je kroz flautu vrlo artikulirano izvući folklorni karakter. Netaknute narodne teme čudesno sjedaju u Bartókov modernistički kontekst stvarajući time osjećaj iskonske univerzalnosti svake dobre glazbe. Skladatelj nas tako vodi na putovanje svojom domovinom mnoštvom karaktera u plesovima i popjevkama sve do bravuroznog finala.

Kako najavljuje flautist Metod Sironić, kroz pomno odabrana djela koja upravo svojom fakturom mogu zazvučati legitimno u drugačijem sastavu od onog originalno zamišljenog od skladatelja, prema njegovim riječima, duo stvara jedan novi kontekst, odmičući se time od kanonskog repertoara, pritom ponavljajući jednu povijesnu praksu nastalu iz čiste i jednostavne potrebe za stvaranjem glazbe.

Na svojim dosadašnjim, vrlo zapaženim  zajedničkim koncertima komorne glazbe, flautist Metod Sironić i pijanistica Jelena Tihomirović već su se potvrdili kao izniman duo koji muzicira „nadahnuto, stilski usklađeno i tehnički uvježbano do perfekcije“.

Metod Sironić diplomirao je na Visokoj školi za glazbenu umjetnost “Ino Mirković“ u Lovranu u klasi eminentnog francuskog flautista i pedagoga, prof. Pierrea-Yvesa Artauda, potom intenzivno koncertnonastupajući diljem Hrvatske te u Italiji, Sloveniji, Mađarskoj, Makedoniji i  Njemačkoj. Upisuje poslijediplomski studij flaute na Ecole Normale de Musique u Parizu u klasi prof. Pierre-Yvesa Artauda te komorne glazbe u klasi prof. Nine Patarčec kao stipendist fondacije Zaleski Stichting te uz pomoć Grada Rijeke, koji završava 2005.godine. Bavi se i pedagoškim radom, održava seminare u inozemstvu te član je žirija na međunarodnim natjecanjima. Od 2015. godine surađuje s orkestrom Opere HNK Ivana pl. Zajca kao stalni vanjski suradnik na mjestu prve solo flaute.

Jelena Tihomirović diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Marije Gvozdić-Horvat a magistrirala na Visokoj školi za glazbenu umjetnost „Ino Mirković“ u Lovranu u klasi prof. Evgenija Zarafiantsa. Za vrijeme poslijediplomskog studija, korepeticiju je učila kod prof. Odila Chakirova te se bavila izučavanjem komorne glazbe u klasi svjetski poznatog čelista i pedagoga, profesora na moskovskomkonzervatoriju “P. I. Čajkovski”, Kirilla Rodina. Osvojila je 1. nagradu na državnom natjecanju iz glasovira 1993. Usavršavala se na seminarima prof. Vladimira Krpana te na majstorskim seminarima EPTA-e (European Piano Teacher Association) kod prof. Sebastiana Bende, prof. Waltera Groppenbergera, prof. Alberta Portugheisa te prof. Arbo Valdme.Redovito nastupa kao solistica i u komornim sastavima u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...