Početna - IZDVOJENO - (FOTO) Krenule su prijave za Ornitološki kamp Učka 2022.

(FOTO) Krenule su prijave za Ornitološki kamp Učka 2022.

Pozivamo vas na tradicionalni Ornitološki kamp Učka 2022.! Dođite, družite se, opustite se u prirodi i upoznajte s pticama na njihovoj jesenskoj selidbi preko Učke!

Kamp će trajati u razdoblju od 15. kolovoza do 4. rujna te će se i ove godine održati na lokaciji u blizini lokve Rovozna u Parku prirode Učka. Kamp od 2006. godine provodi Udruga BIOM u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Učka, u periodu kada traje jesenska selidba ptica.

Ptice u jesen sele u krajeve u kojima zimi mogu pronaći dovoljne količine hrane, dok se u proljeće vraćaju kako bi se gnijezdile. Pritom često prate obalu, a Učka im, kao priobalno gorje, sa svojim šumama i livadama te lokvom pruža važno odmorište na dugom i opasnom putu. Misija ovog kampa je istraživanje selidbe ptica, procjena važnosti lokalnog staništa za njihov odmor tijekom selidbe te utvrđivanje lokalnog sastava vrsta ptica. Službeni prstenovači u okolici lokve podižu ornitološke mreže te uhvaćenim jedinkama ptica uzimaju mjere, određuju vrstu, spol i starost te im stavljaju prsten. Ptice puštamo u najkraćem mogućem vremenu i njihova sigurnost na prvom je mjestu.

Na kampu možete boraviti nekoliko dana ili tjedana, u periodu od 15. 8. – 4. 9.

Prijaviti se možete ispunjavanjem prijavnog obrasca ovdje.

Prijave su otvorene do 14. 7., ali sama prijava ne garantira mjesto na kampu. Broj mjesta na kampu je ograničen, a potvrdu o osiguranom mjestu na kampu ili informaciju o listi čekanja dobit ćete do 15. 7.

Za sudjelovanje u kampu nije potrebno prethodno znanje i iskustvo, već dobra volja, spremnost na rad, suradnju i učenje te poštivanje pravila u radu s pticama. Kamp će vam zauzvrat pružiti opuštajući boravak u prirodi, okruženje prepuno entuzijastičnih domaćih i međunarodnih volontera, nova znanja o pticama i njihovim staništima te ostalim biljnim i životinjskim vrstama Učke.

OSNOVNE INFORMACIJE O KAMPU

Kamp se organizira u prekrasnom zaštićenom području i pruža brojne mogućnosti istraživanja biljnog i životinjskog svijeta, otkrivanja planinarskih staza, kupanja u obližnjim istarskim mjestašcima, promatranja romantičnih izlazaka sunca te multikulturalnog učenja uz strane volontere. Ipak, važno je napomenuti da je sam kamp poprilično robinzonski te treba razmisliti odgovaraju li vam uvjeti života na kampu.

Kotizacija – iznosi 80 kuna za odrasle po danu, a za djecu i studente 50 kn po danu i njome osiguravamo održavanje kampa, kupnju pitke vode i prehrambenih proizvoda, odvoz smeća i sl.

Spavanje u šatorima – za noćenje su vam potrebni šator, vreća za spavanje i podložak (spužva/karimat). Sve navedeno moguće je i posuditi, ali u ograničenim količinama pa nas svakako informirajte u prijavnom obrascu.

Zajedničko kuhanje – svakih se nekoliko dana kupuju zajedničke namirnice, a jela se često pripremaju na logorskoj vatri. Od volontera se očekuje pomoć pri planiranju obroka, kuhanje, prikupljanje i cijepanje drva za vatru i slično. S obzirom na to da na lokaciji nemamo hladnjak, prehrana je uglavnom vegetarijanska.

Pitka voda iz plastične cisterne – zalihu pitke vode koristimo isključivo za piće, a za sve ostalo koristimo kišnicu. Vodu je potrebno racionalno koristiti jer su količine ograničene.

Vanjski tuš – količina vode ovisi o vremenskim uvjetima, a ne možemo riskirati da ostanemo bez vode te je stoga tuširanje moguće svaki treći dan. Kad je moguće, odlazimo na obližnju plažu s tuševima.

WC u prirodi – sastoji se od posebno odabrane livadice, lopate i „uradi sam“ stolice od grabovog drva.

Struja iz solarnih panela – samo za sitnu i nužnu električnu opremu, npr. za punjenje mobitela i fotoaparata.

Slab signal – telefonski/internet signal postoji, ali je uglavnom prilično slab. Povremeno u potpunosti nestane te je za telefoniranje potrebna kratka šetnja uzbrdo do mjesta jačeg signala.

Svi su dobrodošli – svatko na svoj način može doprinijeti aktivnostima pa stoga pozivamo volontere neovisno o dobi, znanju i interesima. Ljubimce možete povesti sa sobom, ali s obzirom na to da oni predstavljaju opasnost za ulovljene ptice, trebali bi biti svezani u kampu.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Kastavski umirovljenici završili tečaj informatike

Dvadesetak članova Udruge umirovljenika i starijih osoba Kastav završilo je program informatičkog obrazovanja u organizaciji Zajednice tehničke kulture PGŽ-a. U ...