Početna - IZDVOJENO - (FOTO) Najavljen 35. međunarodni likovni natječaj „Mandrać – Mandracchio 2022“

(FOTO) Najavljen 35. međunarodni likovni natječaj „Mandrać – Mandracchio 2022“

Međunarodni likovni natječaj „Mandrać – Mandracchio 2022“ održat će se u Voloskom 27. i 28. kolovoza.

U svom tradicionalnom terminu posljednjeg vikenda u kolovozu u lučici u Voloskom održat će se međunarodna likovna manifestacija “Mandrać — Mandracchio 2022”. Manifestacija je to koja već po trideset i peti put malo, nekada ribarsko, danas turističko mjesto u zagrljaju kvarnerskog zaljeva  pretvara u umjetničku oazu u kojoj će svoja djela izložiti najprije mnogobrojna djeca u subotu, a zatim i mnogi lokalni i inozemni umjetnici u nedjelju.

Program su najavili ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković, član organizacijskog tima Festivala Opatija Aleksandar Monar, predsjednica Zajednice Talijana Opatija Sonja Kalafatović, tajnica Zajednice Talijana Opatija Norma Tuliak Srbulj i idejni začetnik „Mandraća“ i predsjednik međunarodnog stručnog žirija Claudio Frank.

U subotu, 27. kolovoza, pod budnim okom Zajednice Talijana Opatija, kistove će „ukrstiti“ djeca na Malom Mandraću. Sljedećeg dana, u nedjelju, 28. kolovoza, svi zainteresirani natječu se u konkurenciji za nagrade Mandrać 2022. i Ex tempore 2022. Međunarodni stručni žiri u sastavu Claudio Frank (HR), akademski slikar – predsjednik žirija, Nataša Ivančević (HR), povjesničarka umjetnosti i muzejska savjetnica u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb te Breda Kolar Sluga (SLO), povjesničarka umjetnosti i direktorica Umetnostne galerije Maribor odabrat će najbolje radove, a njihove autore uz laskave titule pobjednika očekuju i novčane nagrade.

Na ideju o pokretanju „Mandraća“ došao je akademski slikar Claudio Frank kada je osamdesetih godina prošlog stoljeća u Rovinju vidio kako umjetnici izlažu svoje slike po uličicama i stepeništima te poželio da nešto slično organiziraju i u Voloskom.

Organizator manifestacije je Festival Opatija, suorganizator Zajednica Talijana Opatija, a pokrovitelj Grad Opatija.

PROGRAM:

Subota, 27. 8. “MALI MANDRAĆ 2022.”

9 – 12 sati — prijavljuju se djeca do 14 godina starosti; sudionici preuzimaju podloge prilikom prijave na pultu organizatora, a pribor za slikanje mogu donijeti sami, prema svom odabiru

do 12 sati —gotovi radovi koji konkuriraju za nagrade „Mali Mandrać 2022.“, predaju se na pultu organizatora

12 sati — program za djecu:

„Male tajne profesorice Šifrice“, lutkarska predstava i interaktivna radionica šifriranja

13 sati – dodjela priznanja i proglašenje nagrađenih od strane međunarodnog stručnog žirija

Nedjelja, 28. 8.  “MANDRAĆ 2022.”

9 – 12 sati — prijave autora i radova za nagrade u kategorijama „Mandrać 2022.“ i „Ex tempore“na pultu organizatora

13 sati — autori koji stvaraju na licu mjesta u kategoriji „Ex tempore“ moraju izložiti svoje radove s oznakom organizatora na prostoru lukobrana Volosko na procjenu međunarodnom stručnom žiriju

19 sati — proglašenje pobjednika i svečana dodjela nagrada

20 sati — koncert: Kristina Blondes feat. Mario Šimunković

PROPOZICIJE ZA „MANDRAĆ 2022.“ I „EX TEMPORE“:

I. Međunarodni slikarski natječaj ”MANDRAĆ 2022.” održat će se 28. kolovoza 2022. godine na otvorenim prostorima luke Volosko – mandraća, prilaznim uličicama i skalinama.

II. Pravo sudjelovanja imaju autori iz zemlje i inozemstva koji se prijave na pultu organizatora 28. kolovoza od 9 do 12 sati, u skladu s ovim propozicijama.

III. Svaki sudionik može izložiti neograničeni broj slika na lokacijama „Mandraća 2022.“, na način da postavljanjem ne oštećuje kućne fasade, odnosno mjesto izlaganja. Izložene slike obilježene oznakom organizatora konkuriraju za nagradu “MANDRAĆ 2022″. Međunarodni stručni žiri će u periodu između 12 i 18 sati obilaziti lokacije „Mandraća 2022.“.

IV. Slikari koji stvaraju na licu mjesta i time konkuriraju za nagrade „EX TEMPORE“ dužni su prilikom prijave na pultu organizatora ovjeriti podlogu te gotove radove obilježiti oznakom organizatora i izložiti na lukobranu u nedjelju, 28. kolovoza 2022. u 13 sati.

V. Odluke o pobjednicima po kategoriji donosi međunarodni stručni žiri koje imenuje organizator.

VII. Međunarodni stručni žiri dodijelit će slijedeće nagrade:

Nagrade „MANDRAĆ 2022″: – Prva nagrada 10.000,00 kn; – Druga nagrada 6.000,00 kn; -Treća nagrada 3.000,00 kn
Nagrade „EX TEMPORE” -Prva nagrada 8.000,00 kn; – Druga nagrada 4.000,00 kn; – Treća nagrada 2.000,00 kn

VII. Organizacijski odbor “MANDRAĆ 2022” pridržava pravo tumačenja ovih propozicija.

Izvor: Grad Opatija

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Prikupljanje božićnih drvaca na prostoru Grada Opatije

Nakon proteka božićno-novogodišnjih blagdana Komunalac d.o.o. organizirano prikuplja božićna drvca. Molimo građane da božićna drvca odlože pokraj vlastitog  spremnika za ...