Početna - IZDVOJENO - (FOTO) U parku Margarita odrađena sanitarna rezidba lovora

(FOTO) U parku Margarita odrađena sanitarna rezidba lovora

Djelatnici opatijskih Parkova obavljaju sanitarnu rezidbu lovora i ostalog raslinja u Parku Margarita, nakon što su dijagnosticirani razlozi pojačanog sušenja lovora. Stručnjaci zagrebačkog Agronomskog fakulteta ustanovili su da je riječ o patogenim gljivama iz roda Pestalotiopsis. Bolest se manifestira kroz osušene, žute i spaljene listove, a u poprečnom presjeku grane uočavaju se posmeđenja unutar drva.

„Pozivamo građane da ukoliko uoče slične simptome u svojim vrtovima, orežu sve osušene grane biljaka 20-ak centimetara ispod posmeđenja unutar drva. Nije preporučljivo izvoditi rezidbu po vlažnom, kišnom vremenu jer se tada infekcija lakše širi. Za dezinfekciju se nakon orezivanja preporuča premazivanje rana sredstvima na bazi bakra – bakrenim oksikloridom, koja se mogu nabaviti u poljoprivrednim apotekama. Koriste se preporučene doze otopina zaštitnog sredstva i vode. Gdje god je moguće, potrebno je prorijediti gusti lovor radi prozračivanja i osunčanosti čime se smanjuje moguća infekcija“, poručuju iz Parkova d.o.o.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Kastavski umirovljenici završili tečaj informatike

Dvadesetak članova Udruge umirovljenika i starijih osoba Kastav završilo je program informatičkog obrazovanja u organizaciji Zajednice tehničke kulture PGŽ-a. U ...