Početna - IZDVOJENO - Francuski filmovi u Art kinu
film francuska
web

Francuski filmovi u Art kinu

Poetski dokumentarci o bretonskim otocima kultnog francuskog autora Jeana Epsteina, snimljeni tridesetih i četrdesetih godina prošlog stoljeća, stižu u Art-kino Croatia. Program donosi pet filmova koje je nedavno restaurirala slavna Le Cinémathèque Française iz Pariza te iz koje nam dolazi i gošća programa Emilie Cauquy koja će predstaviti filmove.

U srijedu, 23. rujna s početkom u 20 sati na repertoaru Art-kina je «Zlato mora» Jeana Epsteina temeljen na bretonskoj legendi o siromašnom starom mornaru koji u potonulom brodu pronalazi blago te ga skriva od suseljana koji počinju mijenjati ponašanje prema starcu. Ispred Francuske kinoteke program «Morske poeme» predstavit će Emilie Cauquy.

Četvrtak, 24. rujna u 18 sati donosi četiri kratka filma Jeana Epsteina – «Krotitelj oluje», «Kolijevke», «Pjesme Armora» i «Mor’Vran».

«Krotitelj oluje» obiluje tehnikama manipuliranja vremenom kao što su timelapse i slow motion te elektroakustičnom glazbom. Radnja filma prati mladu djevojku koja je zabrinuta zbog nedolaska zaručnika s mora te traži pomoć maga koji kontrolira elemente prirode.

«Kolijevke» su ekranizirana poema o mornarima koji napuštaju luku, francuskog pjesnika Sullya Prudhommea, prvog dobitnika Nobelove nagrade za književnost 1901. Glazbu za film radio je poznati francuski kompozitor Gabriel Fauré.

«Pjesme Armora» su priča o nemogućoj ljubavi između ribara i kćeri bogatog lorda. Riječ je o prvom filmu ikad snimljenom na bretonskom jeziku koji je Epstein napravio po narudžbi najvažnije francuske regionalne novine L’Ouest-Éclair. Ideja je bila snimiti turistički film koji bi promovirao ljepote Bretanje, no Epstein je napravio nešto puno vrjednije – prekrasnu emotivnu baladu o nesretnoj ljubavi u kojoj je glavnu ulogu ‘otpjevao’ bretonski pjevač Yvon Le Mar’hadour.

«Mor’Vran» nas vodi na otok Sein na kojem se čovjek suočava s oceanom i stanovnicima. Za ovaj je film legendarni ravnatelj Francuske kinoteke Henri Langlois rekao da je ‘jedan od najljepših dokumentaraca u povijesti francuske kinematografije’. Film nevjerojatne vizualne ljepote, zamišljen kao nijemi film, prikazuje brutalne uvjete života na otoku Sein.
Program se održava u okviru manifestacije Rendez-vous, festivala Francuske u Hrvatskoj i u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom i programom kina Tuškanac – «Kratki utorak». Ulaz je slobodan na program u cijelosti.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...