Početna - IZDVOJENO - Gladna djeca kradu užine u školama
Škola
foto: Goran Mehkek / CROPIX

Gladna djeca kradu užine u školama

Ravnatelji nekoliko osnovnih škola u Zagrebu šokirani su činjenicom da im djeca dolaze u školu gladna. Zbog toga kradu hranu drugim učenicima, povećao se i broj roditelja koji su prestali plaćati za prehranu djece, jer tvrde, da nemaju odakle namiriti te troškove.

Djeca se srame priznati da su gladna pa i kad im se ponudi obrok oni to odbiju jer ih je sram priznati da su gladna, a poslije u blagavaonici uzmu hranu slabijim učenicima i pojedu taj obrok. Škola je obavijestila nadležni Centar za socijalnu skrb. Riječ je o djeci iz obitelji slabijeg socijalnog stanja pa imaju pravo na besplatan ručak. Mjesečna cijena za topli obrok djeteta u školi, ovisno o broju radnih dana, iznosi između 80 i 120 kuna mjesečno.

Djeca često dolaze u školi i traže suhi kruhi, to se sve češće događa. Ove godine prvi put se javio čovjek koji u školi ima dvoje djece i zamolio je da mu se odgodi rok za plaćanje prehrane jer je ostao bez posla.

U Centru za socijalnu skrb nisu imali sličnih dojava jer su djeca iz obitelji koja primaju socijalnu pomoć potpuno oslobođena plaćanja toplog obroka u školama.

Ministrica socijalne politike je komentirala da treba vidjeti što je uzrok da djeca u školu dolaze gladna, je li to posljedica uistinu lošeg socijalnog statusa roditelja ili je riječ o nebrizi. Škole i centri za socijalnu skrb bi se trebali bolje povezati i da imaju uvid u obitelji iz kojih dolaze takvi slučajevi i utvrditi o čemu je riječ.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...