Početna - IZDVOJENO - Gotovo svaki peti građanin Hrvatske živi na rubu rizika od siromaštva
siromastvo

Gotovo svaki peti građanin Hrvatske živi na rubu rizika od siromaštva

Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, gotovo svaki peti građanin u zemlji živi na rubu rizika od siromaštva. To znači da si ne može redovito priuštiti obrok s mesom ili ribom, te nema novca za odgovarajuće grijanje u najhladnijim mjesecima.

Statistika upozorava na rizik od siromaštva. U Hrvatskoj gotovo petina građana živi s njim. Stopa tog rizika iznosi 19,4 posto. Riječ je o samcima s mjesečnim primanjima manjim od 1.980 kuna te obiteljima s dvoje djece koje zarade manje od 4.158 kuna na mjesec.

No sindikalist Krešimir Sever upozorava da bi četveročlana obitelj na raspolaganju trebala imati barem 10.000 kuna svaki mjesec.

‘Kad smo računali onu minimalnu košaricu koja je bila za četveročlanu obitelj negdje 6.800 kuna, to je bio minimum minimuma za obitelj. Jasno je da onda netko tko dobije 4.100, 4.200 ne da ne može živjeti nego ne može ni životariti’, kaže Sever.

Pa tako 70,1% građana ne može si priuštiti godišnji odmor od tjedan dana za cijelu obitelj.

29,1% kućanstava kasni s plaćanjem režija. 9,7 % građana ne može si priuštiti grijanje u najhladnijim mjesecima. 12,7 % ne može si svaki drugi dan priuštiti obrok s mesom ili ribom.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Udari bure do 163 km/h na Kvarneru, zabijelio se Platak

Poremećaj koji se premješta preko naših krajeva donio je puno vjetra i za sada malo oborina. Bura je ojačala u ...