Početna - GOSPODARSTVO - Grad Opatija ne želi dati suglasnost na ogromno poskupljenje vode
voda
foto: pexels.com

Grad Opatija ne želi dati suglasnost na ogromno poskupljenje vode

Grad Opatija zaprimio je zahtjev Liburnijskih voda d.o.o. za izdavanje suglasnosti za povećanje cijene vodnih usluga (vode, odvodnje i pročišćavanja). Grad Opatija nije suglasan s predloženim povećanjem cijene vodnih usluga te je o tome obavijestio Liburnijske vode.

Grad Opatija bi eventualno bio suglasan s povećanjem cijene vodnih usluga samo u stavci pročišćivanja otpadnih voda, no samo i isključivo pod uvjetom da na takvo što pristanu i ostale jedinice lokalne samouprave koje su članovi društva Liburnijske vode d.o.o. pa predlaže takav prijedlog uvrstiti na dnevni red Skupštine društva.

Skupština ne može donijeti jedinstvenu odluku o povećanju cijene vode, jer odluku donosi čelnik svake lokalne samouprave za svoj grad ili općinu.

Važno je reći i da su Liburnijske vode d.o.o. zahtjev za povećanje cijene vodne usluge poslale jer za to imaju zakonsku obvezu. Naime, povećanje cijene vodnih usluga Liburnijske su vode d.o.o. predložile iz razloga usklađenja sa  čl.4. i 5. Uredbe o najnižoj osnovnoj cijeni vodnih usluga i vrsti troškova koje cijena vodnih usluga pokriva (N.N. br. 112/10), a temeljem nalaza obvezne revizije, unatrag nekoliko godina, o neusklađenosti sadašnje cijene I troškova koje cijena mora pokrivati. Obveza revizije i izvještavanja Vijeća za vodne usluge o nalazu revizije i poduzetim mjerama proizlazi iz čl. 207a Zakona o vodama N.N.56/13. Isto vrijedi i za uvođenje cijene pročišćavanja s obzirom da je pročišćivač u Ičićima u funkciji od 2015.godine, a JLS nisu prihvatile povećanje cijene za novu uslugu, navodi se u objavi gradske uprave.

Kad bi se prihvatio ovaj zahtjev, građanima bi voda poskupjela čak oko 40 posto. Općina Lovran također je već odbila dati suglasnost na ovo pokupljenje.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Uskoro asfaltiranje prve dionice ceste u Žegotima

Dogovoreno je da će se završni sloj asfalta duž cijele dionice staviti odjednom što znači da će cesta biti zatvorena ...