Početna - IZDVOJENO - Grad Rijeka u 2017. godini kreće s obnovom 14 zgrada u centru
korzo
foto: freepix.biz

Grad Rijeka u 2017. godini kreće s obnovom 14 zgrada u centru

Grad Rijeka već dugi niz godina sufinanciranjem Programa sanacije i obnove pročelja i krovova na području zaštićene Urbanističke cjeline grada Rijeke povećava spomeničku vrijednost urbane strukture Rijeke s ciljem da to područje učini prepoznatljivijim i u kulturno–turističkom smislu. Provedba Programa dio je aktivnosti u kontinuiranom procesu brige i opredijeljenosti za očuvanje vrijednosti i identiteta na području zaštićene Urbanističke cjeline grada Rijeke. Za provođenje svih programa do danas je iz sredstava spomeničke rente izdvojen ukupan iznos od 17.788.527,60 kn.

Na Poziv objavljen u medijima u ožujku 2016. godine zaprimljeno je ukupno 31 prijava. Sve podnesene prijave odnose se na zgrade unutar Urbanističke cjeline grada Rijeke. Za sufinanciranje obnove pročelja i krovova građevina na području zaštićene Urbanističke cjeline grada Rijeke za 2017. i 2018. godinu odabrano je 14 objekata u užem centru grada, čiji vlasnici mogu računati na 50% sufinanciranje iz sredstava Spomeničke rente.

Nakon što vlasnici, odnosno suvlasnici građevina, provedu postupak nabave radova sanacije i obnove građevina, Grad Rijeka će sklopiti  ugovore o sufinanciranju njihovih Programa, u kojima će se pobliže regulirati omjeri i uvjeti sufinanciranja Programa. Sredstva za sufinanciranje programa uvrštenih na Listu prioriteta Planom raspodjele sredstava spomeničke rente za 2017. godinu iznose 4.550.000,00 kn, a za 2018. godinu 5.100.000,00 kn..

Novina od ove godine je i mogućnost sufinanciranje sanacije grobnih mjesta na grobljima Kozala i Trsat sredstvima spomeničke rente. Riječ je o cjelinama koje su također zaštićena kao Kulturno-povijesne cjeline i čija je spomenička vrijednost iznimna. Na natječaj je pristiglo 12 prijava od kojih je Povjerenstvo za sufinanciranje odabralo 12.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Važna obavijest opatijskim umirovljenicima

Iz Grada Opatije obratili su se umirovljenicima sljedećim navodima: “Poštovani umirovljenici, svjesni objektivnih poteškoća koje umirovljenici imaju kod pribavljanja Potvrde o ...