Početna - IZDVOJENO - Grad Rijeka će dobiti novi park u centru grada
pomerio-park

Grad Rijeka će dobiti novi park u centru grada

Kako je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel već i najavio ranije ove godine, centar grada uskoro će dobiti novi veliki park, točnije rekonstruirat će se postojeći parka uz Ulicu Pomerio. Planirano je kako će park nakon dovršetka radova biti četverostruko veći, nego što je danas.

Park trenutno ne privlači posjetitelje ali kako sada stvari stoje to će se promijeniti jer je gostujući u emisiji Radio Rijeke “Grad i Vi, dragi Vi”, Obersnel  ponovio kako radovi kreću kroz dva do tri mjeseca. “Postojeći park bit će učetverostručen i radovi bi trebali krenuti do kraja godine.”

Ovim projektom krajobrazne arhitekture planira se uređenje danas zapuštene gradske površine koju je potrebno urediti u funkcionalni park. Unutar dijela površine planirane za uređenje parka bit će potrebno ukloniti staru stambenu građevinu i postojeću trafostanicu.

Portal fiuman hr piše kako su radovi procijenjeni na oko pet i pol milijuna kuna, a donose i informacje o budućem izgledu parka:

Os parka nastavak je pješačkog poteza kompleksa Zagrad. Kako bi se savladala visinska razlika između deniveliranih ulica koje omeđuju park, na pravcu osi parka u sklopu parkovne površine oblikovat će se pješačke staze i stubišta. Zamišljeno je da se staza i stubište postepeno sužavaju od svog početka u Ulici Pomerio sve do završetka u Ulici Ive Marinkovića gdje je planirano oblikovati uzvišeni vidikovac s lijepom vizurom prema parku. Neposredno uz navedeno stubište i stazu smješten je centralni parterni prostor parka s vodenim motivom. Parkovna površina pješački je dostupna sa zapadne strane iz Ulice Ivana Rendića, te sa istočne strane, odnosno sa  javnog stubišta Ulica Pomerio – Ulica Ive Marinkovića.  Park će biti u potpunosti prilagođen za savladavanje svih deniveliranih zelenih površina osobama smanjene pokretljivosti putem rampi propisnih nagiba.

Ispod vidikovca planiran je javni sanitarni čvor  s prostorijom namijenjenom održavanju parka. U sklopu projekta planirana je i cjelovita rekonstrukcija kontaktnih površina: Ulice Ivana Rendića (izgradnja novog obostranog nogostupa, novo uređenje parkirnih mjesta), te rekonstrukcija dijela Ulice Pomerio (uređenje nove autobusne postaje i novog autobusnog ugibališta, uređenje dijela nogostupa uz parkovnu površinu). Cijeli prostor sadit će se u većem dijelu visokim stablašicama, a u manjem dijelu parternim biljem uglavnom mediteranskog podneblja.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Kastavski umirovljenici završili tečaj informatike

Dvadesetak članova Udruge umirovljenika i starijih osoba Kastav završilo je program informatičkog obrazovanja u organizaciji Zajednice tehničke kulture PGŽ-a. U ...