Početna - IZDVOJENO - Grad Rijeka će donirati 250.000 kuna za Vukovarski vodotoranj
vodotoranj
foto: wikipedia

Grad Rijeka će donirati 250.000 kuna za Vukovarski vodotoranj

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava obratio se Gradu Rijeci sa zamolbom za uključenje u donatorsku akciju kojom se žele prikupiti sredstva za konzerviranje i prenamjenu Vodotornja u Memorijalno spomen obilježje Vodotoranj Vukovar. Vukovarski vodotoranj trebao bi postati trajno prisjećanje na zajedništvo u prošlosti, na snagu i uspjehe hrvatskih branitelja u obrani Vukovara i Hrvatske, ali i kao trajni pogled u budućnost.

Riječ je o projektu obnove Vukovarskog vodotornja pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Konstrukcija Vodotornja ostat će u današnjem obliku sa svojih 640 rupa, a adaptirat će se samo na način koji će prevenirati moguća nova oštećenja ili stradanja posjetitelja. Projekt je zamišljen na način da će se kroz ulazni dio Vodotornja dolaziti do panoramskog dizala koji otkriva pogled na Vukovar i Dunav te vodi do Memorijalne sobe gdje će se na ekranu prikazivati autentične dokumentarne snimke stradanja Vodotornja i Vukovara. Nakon uspinjanja dolazi se do vidikovca s pogledom na grad. Na suprotnoj strani Vodotornja smjestit će se amfiteatar s tribinama i pozornicom okrenutom prema Dunavu gdje će se omogućiti održavanje raznih priredbi. Također u sklopu objekta izgraditi će se ugostiteljski objekt i dječje igralište te uređeni park kao sastavni dio memorijala Vodotoranj.

Predlaže se da se i Grad Rijeka uključi u donatorsku akciju Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva s donacijom u iznosu od 250.000,00 kuna.

Obzirom navedena sredstva nisu osigurana u proračunu Grada Rijeke za 2016. godinu predlaže se sredstva osigurati iz Proračunske zalihe, stoji u prijedlogu odluke koja će se naći na Kolegiju gradonačelnika Vojka Obersnela.

 

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najljepši Advent uz more

Uživajte uz prelijepe slike opatijskog Adventa, autora Davida Kurtija, Foto Luigi i Smiljana Prpića. Preuzeto s: opatija.hr