Početna - IZDVOJENO - Građani čuvajte svoje novčanike
arhiva NL

Građani čuvajte svoje novčanike

U proteklih par dana policija je evidentirala dva događaja krađe novčanika.  Na Krku je u Malinskoj novčanik s novcima i dokumentima otuđen 40-godišnjem njemačkom državljaninu, dok je u Opatiji nepoznati počinitelj također otuđio novčanik iz torbe s novcima, dokumentima i bankovnim karticama 62-godišnje austrijske državljanke. Ukupna materijalna šteta cijeni se na više od 16 200 kuna.

Slijedom opisanih događaja podsjećamo građane na poduzimanje mjera samozaštite i pojačanog opreza. Prilikom kupovine u trgovinama stalno trebate imati pod nadzorom novac i ostale vrijedne stvari. Treba biti oprezan ako nepoznata osoba u gužvi nudi pomoć ili započinje razgovor, jer previše ljubazna osoba može biti džepar. Ukoliko se u gužvi nosi ruksak na leđima, preporučamo, skinite ga s leđa i stavite ispred sebe.

–  Provjerite k tome jesu li vam osobne torbe zatvorene. Nikada ne nosite PIN brojeve uz bankovne ili kreditne kartice. Važno je paziti na novčanik koji se vadi na javnom mjestu, te ne nositi vrijednosti zajedno, već , primjerice, odvojiti novac i kartice od dokumenata. Preporučamo ne nositi sa sobom dokumente koji nisu potrebni.

– Svakako  obratite pažnju da li vas netko prati jer džepari najprije biraju žrtvu,

– Čuvajte se guranja, pretjerano ljubaznih ili pak agresivnih osoba, onih koji vam pomažu ili nameću razgovor,

– Novac i vrijedne predmete ne pokazujte drugim osobama, a u kupovinu ne nosite veću količinu novca – koristite bankovne kartice,

– Torbu, novčanik, mobitel ili vrećice ne ostavljajte na blagajnama, policama ili u kabinama trgovina,

– Novčanik ne nosite u stražnjem džepu,

Ukoliko ste ipak postali žrtvom džepara odmah pozovite policiju na telefon 192! Napominjemo e zaboravite pretražiti najbližu okolicu, ako pronađete svoj novčanik ili drugi predmet spremite ga u vrećicu te predajte policiji. Postoji mogućnost  da budu otkriveni korisni tragovi koji će dovesti do počinitelja.

Sve objavljene vijesti možete pronaći na internet adresi: www.primorska.policija.hr.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Danas započinju radovi u Ulici 9. rujna

Obavještavamo o interventnim radovima na prekopu ceste i ugradnji vodolovne rešetke koji će se odvijati od 20. do 27. siječnja 2022. ...