Početna - IZDVOJENO - Građani se vratili u školske klupe posjetom Sušačkoj gimnaziji

Građani se vratili u školske klupe posjetom Sušačkoj gimnaziji

U subotu, 20. veljače 2016. godine, skupina građana okupljenih u volonterskom programu Centra tehničke kulture Rijeka „Upoznajmo svoj grad da bismo ga više voljeli“ posjetila je Prvu sušačku hrvatsku gimnaziju u Rijeci. Uz stručno vodstvo profesora gimnazijeTheodora de Canziani Jakšića, sudionici obilaska prošetali su velebnom zgradom gimnazije te saznali mnoge zanimljivosti o povijesti, djelovanju, baštini ustanove te arhitektonskoj i stilskoj vrijednosti zgrade u kojoj se ona nalazi.

Sušačka gimnazija, mlađim generacijama školaraca iz milja poznata i pod nadimkom „žuta ludnica“, školska je ustanova s najdužom tradicijom u našem kraju koja seže u daleko 17. stoljeće i vezana je uz djelovanje isusovačkog crkvenog reda. O njenoj bogatoj povijesti svjedoče bogati školski arhiv prepun knjiga izuzetne povijesne i kulturne vrijednosti te vrijedne zbirke učila i pomagala koji u današnje digitalizirano doba poput muzejskih izložaka podsjećaju na vrijeme kada je učenje bilo „jednostavniji“, izravniji, ali nikako manje kvalitetan proces. Školska zgrada na Sušaku, rad arhitekata Ludwiga i Hulsnerra, u kojoj je danas smještena gimnazija postala je njen dom 1896. godine, a među učenicima i profesorima koji su upravo u Sušačkoj gimnaziji proveli svoje školske dane mnogo je slavnih osoba iz kulturne, političke i znanstvene povijesti, poput Eugena Kumičića, Andrije Mohorovičića, Ivana Mažuranića, Viktora Ružića i Drage Gervaisa.

U sklopu iscrpnog obilaska zgrade gimnazije građani su saznali zanimljive pojedinosti o arhitektonskim i stilskim odlikama zgrade, vidjeli originalno školsko zvono, obišli svečanu dvoranu, profesorsku knjižnicu, kabinete fizike i biologije i spremišta prepuna autentičnih starih učila, čitaonicu i školsku knjižnicu s bogatim fundusom povijesnih djela. Teško je ponoviti sve zanimljive detalje kojisu se čuli tijekom obilaska, no priče o istaknutim učenicima škole i njihovim školskim zgodama i nezgodama, vrijednim učilima i knjigama, bogatoj povijesti i kontinuitetu sustava obrazovanja čiji je Sušačka gimnazija baštinik, domarima koji su školi ostavili izuzetno vrijedne “uspomene”, posebnim prozorima svečane dvorane, preseljenju iz stare u novu zgradu, “umetanju” dodatnog kata na zgradu škole i mnoge druge nikoga nisu ostavili ravnodušnima.

Posjetu Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji organiziran je u sklopu volonterskog programa “Upoznajmo svoj grad da bismo ga više voljeli” koji od 2011. godine kroz svoje aktivnosti radi na informiranju i educiranju građana Rijeke o bogatoj povijesnoj, kulturnoj i umjetničkoj baštini grada. Program zainteresiranima nudi priliku da kroz organizirane obilaske i tematska predavanja bolje upoznaju Rijeku te da svojim znanjima i iskustvima i sami doprinesu popunjavanju mozaika o bogatoj baštini našega grada. U programu volonterski sudjeluju i mnogi riječki stručnjaci iz različitih sfera javnoga života. Aktivnosti programa “Upoznajmo svoj grad da bismo ga više voljeli” provode se svaki mjesec, a informacije o obilascima i najave događanja moguće je pratiti na web stranici Centra tehničke kulture Rijeka, Facebook stranici „Rijeka – Upoznajmo svoj grad da bismo ga više voljeli“ ili prijavom na mailing listu (kontakt: Diana Predrag, dpredrag@ctk-rijeka.hr).

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima za školsku/akademsku godinu 2020./2021.

Na temelju članka 16. Odluke o stipendiranju učenika i studenata (“Službene novine Primorsko-goranske županije“ broj 34/15), članka 44. Statuta Grada ...