Početna - IZDVOJENO - Građanski odgoj po riječkom modelu stiže i u druge dijelove županije

Građanski odgoj po riječkom modelu stiže i u druge dijelove županije

Župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel potpisali su Sporazum o suradnji na provedbi izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje u osnovnim školama.

Suradnju na provedbi spomenutog programa inicirala je Primorsko-goranska županija krajem 2017. godine, obrativši se Gradu Rijeci pismom namjere u kojem je izrazila želju za suradnjom.

Slijedom pozitivnog odgovora Grada Rijeke odlučilo se pristupiti sklapanju Sporazuma temeljem kojeg će Grad Rijeka Primorsko-goranskoj županiji ustupiti materijal priručnika “Učenik građanin” namijenjenog učenicima petih i šestih razreda osnovne škole na hrvatskom i talijanskom jeziku, pripadajuće mape te popratne Smjernice za provođenje priručnika namijenjenih učiteljima provoditeljima.

Program Građanskog odgoja i obrazovanja (GOO) Grad Rijeka je prošle školske godine, po prvi puta u Republici Hrvatskoj, eksperimentalno uveo u pete razrede šest osnovnih škola, a ove je godine projekt proširen i na ostale zainteresirane škole. U tijeku je i izrada novog priručnika za učenike sedmih i osmih razreda, kako bi se osigurao kontinuitet programa do kraja osnovne škole.Primorsko-goranska županija će tijekom drugog polugodišta školske 2017./2018. godine provoditi edukaciju svojih učitelja, kako bi novu školsku 2018./2019. godinu dočekali spremni za provedbu izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje.

Župan Komadina čestitao je Gradu Rijeci što je prvi uveo Građanski odgoj i obrazovanje kao izvannastavnu aktivnost u škole, te je rekao kako će se inicijativa proširiti i  na županiju, kao prvu županiju koja će uvesti Građanski odgoj i obrazovanje kao izvannastavnu aktivnost.

Mi ćemo našu inicijativu nastojati prošiti i na druge gradove u Primorsko-goranskoj županiji, koji su osnivači osnovnih škola – gradove Opatiju i Crikvenicu. PGŽ je osnivač 32 osnovne škole, aktivnost ćemo postepeno uvoditi, ovisno o interesu nastavnika i ravnatelja. Rijeka je opet pokazala da je prva. Dok država čeka kurikularnu reformu, ovdje se radi. Kad smo pročitali priručnik zaključili smo da se radi o kvalitetnom materijalu, nakon čega su obavljeni razgovori s ravnateljima osnovnih škola. Stvarno mi je drago da možemo primijeniti nešto što je dobro i vjerujem da ćemo nakon pripreme u ovom polugodištu s primjenom programa, nadam se u svih 32 škole, krenuti s idućom školskom godinom moglo krenuti. Važno je naglasiti kako Grad Rijeka nije deklarativno shvatio svoju ulogu osnivača, nego se – kao i mi – upleo u nastavni proces. Imamo puno dislociranih škola, učenika putnika i sigurno da će im ovakva aktivnost dobro doći. Vjerujem da na tome nećemo stati ni mi ni Grad, dok se čeka kurikularna reforma, a čeka se iz političkih razloga. Nije mi jasno što se čeka – nije se promijenila ni matematika, ni hrvatski jezik, ali očito povijest nekog muči. Srećom, ova publikacija i ovaj predmet su oslobođeni tog dijela, već govori o životu mladih, o određenim društvenim vrijednostima, a mnogi su na vrlo pohvalan način govorili i o ovoj publikaciji, kao i radu nastavnika, koji su uložili veliki trud u kreiranju udžbenika”, rekao je Komadina zahvalivši se Gradu Rijeci što je ustupio udžbenik i ostale materijali bez naknade.

Danas smo od učenika imali priliku čut što su radili na Građanskom odgoju i mislim da je to najbolji način da se razbiju bilo kakve primisli i ideje kako se Građanski odgoj uvodi iz nekih ideoloških razloga. Sve što se uči na Građanskom odgoju nema veze s tim nego sa razvijanjem u društvu i civilizacijskim dosezima koja su u zadnjih 25 godina potisnuta u drugi plan.  Priča o građanskom odgoju traje predugo i na državnoj razini nema političke volje da se uvede u redovni program osnovnih škola.Mii smo krenuli prošle godine i drago mi je da će i županija na isti način uvesti u škole u kojima je Županija osnivač”, rekao je Obersnel.

Uvođenjem GOO-a u osnovne škole nastoje se prevenirati problemi na koje ukazuju brojna istraživanja – niska razina participacije u zajednici, porast izražavanja ekstremnih i diskriminatornih stavova te nedostatak znanja i vještina potrebnih za život među mladima u Hrvatskoj.

Izvor: Fiuman.hr

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Članovi Armade pratili talijanske humanitarce sve do Banovine

Humanitarna pomoć iz Italije stigla je do graničnog prijelaza Pasjak, gdje su konvoj kamiona i kampera dočekali članovi Armade.Donatori iz ...