Početna - IZDVOJENO - Grade se novi vrtići: Novi Morčić i Đurđice bit će pet puta veće površine
vrtic

Grade se novi vrtići: Novi Morčić i Đurđice bit će pet puta veće površine

Do kraja ove godine iz podcentra Morčić Dječjeg vrtića Rijeka na Gornjoj Vežici morat će iseliti ukupno 103 predškolaca, jer će se taj predškolski objekt izgrađen 1976. godine rušiti te će do iduće pedagoške godine na njegovom mjestu niknuti nova vrtićka zgrada. Uz podcentar Morčić u planu je i rušenje podcentra Đurđice na Vojaku i to iz istog razloga, no tek nakon što se izgradi novi vrtić na Gornjoj Vežici. Dječji vrtić Rijeka, kaže ravnateljica Davorka Guštin, trenutno je u potrazi za adekvatnim privremenim smještajem gornjovežičkih predškolaca.

– Podcentar Morčić ima pet odgojnih skupina i 103 djece, a podcentar Đurđice ima isti broj odgojnih skupina i 104 djece. Izgradnjom novih objekata broj odgojnih skupina će se udvostručiti. U tijeku je izbor izvođača radova za objekt Morčić i dok izvođač ne bude poznat nećemo znati kojom će se dinamikom radovi odvijati. Plan je da se najprije izgradi objekt Morčića kako bismo dobili prostor za deset odgojnih skupina te lakše privremeno smjestili djecu iz Đurđica. Trenutno smo u potrazi za odgovarajućim prostorom za smještaj djece iz Morčića.

Dio djece moći će se smjestiti u naše objekte, međutim nemamo dovoljno prostora za svu djecu pa tražimo alternativni prostor, a idealno bi bilo da to bude odgojno-obrazovni prostor, odnosno neki školski objekt. Koliko će djeca morati boraviti u alternativnom prostoru znat ćemo tek kada bude odabran izvođač radova, kaže ravnateljica.

Procjena je da će pedesetak mališana iz Morčića naći privremeno mjesto u vrtićkim objektima, a prema sadašnjim planovima već početkom iduće pedagoške godine vrtić Morčić mogao bi biti spreman za prihvat djece, a Đurđice bi prve polaznike trebale primiti početkom 2018. godine. U Gradu Rijeci ističu kako se radovi na objektima neće izvoditi istovremeno isključivo kako bi se što manje remetilo funkcioniranje Dječjeg vrtića Rijeka s obzirom da se za njihovog trajanja objekti neće moći koristiti. Riječ je o investiciji čija ukupna vrijednost iznosi 37 milijuna kuna, a Gradsko vijeće Grada Rijeke je u srpnju Dječjem vrtiću Rijeka čiji je osnivač Grad Rijeka, dalo suglasnost za zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak kako bi se ralizirali ti projekti, piše Novi list.

Ugovor o kreditiranju bi uskoro trebao biti potpisan, a Grad Rijeka je do sada za izradu projektne dokumentacije, revizije projekata, geodetske projekte, geomehanička istraživanja i vodni doprinos ukupno uložio 725 tisuća kuna. Do početka gradnje još će se uložiti oko 400 tisuća kuna za komunalni doprinos i troškove priključka HEP-a, te 500 tisuća kuna za stručni nadzor. Novi objekti vrtića Morčić i Đurđice bit će u skladu s Državnim pedagoškim standardom predškolskog odgoja i naobrazbe.

Oba će objekta imati polivalentne dvorane te sve potrebne prateće sadržaje, a ravnateljica najavljuje da će u vrtiću Đurđice bit smještena centralna kuhinja, a u vrtiću Morčić centralna praona rublja, dok će na krovovima objekata biti postavljeni solarni kolektori za pripremu tople potrošne vode. Oba će objekta imati prizemlje i jednu etažu, a novi će vrtići imati gotovo pet puta veću površinu od sadašnjih objekata. Naime, vrtić Morčić će sa sadašnjih 430 četvornih metara »narasti« na 2.074 četvorna metra, a vrtić Đurđice koji je izgrađen 1975. godine sa sadašnjih 428 četvornih metara na 2.009 četvorna metra.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...