Početna - IZDVOJENO - Gradsko vijeće: usvojene poticajne mjere za zapošljavanje, poduzetništvo, otvaranje obrta za dadilje, ali i za priključenja na glavne komunalne vodove
opatija slatina
web

Gradsko vijeće: usvojene poticajne mjere za zapošljavanje, poduzetništvo, otvaranje obrta za dadilje, ali i za priključenja na glavne komunalne vodove

Na sjednici Gradskog vijeća Opatije održanoj prošli tjedan usvojene su sve predložene odluke, koje su usmjerene na rast zapošljavanja, obrtnika i poduzetnika, ali i ka jačanju standarda kulture življenja u gradu.

Gradonačelnik Ivo Dujmić prezentirao je vijećnicima projekt Kulturno turističkog centra koji  će se graditi iza hotela Imperial u centru Opatije, na zemljište u vlasništvu Grada, za koji su dobivene lokacijska i građevinska dozvola, a trenutno je raspisano javno nadmetanje za izgradnju KTC-a. Ukupna vrijednost radova je 34,4 milijuna kuna, bez pdv-a. Gradonačelnik Dujmić naveo je da je riječ o potrebnom infrastrukturnom objektu koji će jačati Opatiju kao destinaciju, posebno u segmentu kongresnog turizma. KTC će imati oko 1100 mjesta, dvoranu u kojoj je moguće ugostiti ozbiljne kazališne predstave, te prostor koji je namijenjen mladima.

Vijećnici su podržali Program poticanja zapošljavanja i razvoja poduzetništva u 2015. godini. Riječ je o programu koji se sada već petu godinu provodi u Gradu Opatiji, a ove je poticaje kroz četiri godine iskoristilo 48 subjekata. Rezultirao je otvaranjem novih radnih mjesta i obrta, što znači da su mjere zdrave, i ciljano dobro osmišljene.

Ove je godine program razrađeniji, u njemu su  zadržane  sve mjere iz ranijih godina, a novost je da je uvedena kategorija poticanja zapošljavanja mladih do 30. godina; Grad će tako jednokratno pomoći poslodavce za svaku novozaposlenu osobu. Pet tisuća kuna dobit će za starije od 30 godina, a šest tisuća za mlađe. Tu su još subvencije na plaće u iznosu od 20 to jest 25 posto u trajanju 12 mjeseci. Pomoći će se i poslodavcima za zapošljavanje osoba s invaliditetom, i to s 10.000 kuna. S pet tisuća kuna Opatija će pomoći i one fizičke osobe koje u 2015. godini pokrenu neku djelatnost. Novost je  i mjera posebnog poticanja otvaranja OPG-ova, s ciljem da se zaleđe jače razvija.

Uskoro će uslijediti Javni poziv po ovom programu na koji se zainteresirani mogu javiti.

Usvojena je i odluka o uvjetima i načinu sufinanciranjadjelatnosti dadilja registriranih na području Grada Opatija. Cilj je olakšati situaciju roditeljima koji rade u popodnevnim smjenama, odnosno roditeljima čija se djeca zbog nedostatka kapaciteta nisu mogla upisati u opatijski vrtić, gdje cijenu inače subvencionira Grad.  Istovremeno, odlukom se i  stimulira otvaranje obrta i potrebnih novih radnih mjesta.

Vijećnici su podržali i odluku o poticanju priključivanja građevina na komunalne vodne građevine za odvodnju na području Grada Opatije. Osnovni cilj  je da se nakon što su uložena znatna sredstva u izgradnju sanitarne kanalizacije na području Opatije, sada potakne što veći broj korisnika na podnošenje zahtjeva za priključivanje građevina na komunalni odvodni sustav. Sukus je da će Grad priznati dio troškova priključenja u visini od 20 posto vrijednosti radova, a maksimalno do 10.000 kuna, ako se priključak izvodi u vremenu od dana stupanja na snagu ove odluke do 30. lipnja 2016.

Vijećnici su usvojili da se za postavljanje reklama, klima uređaja, antena i sl. na pročeljima zgrada u buduće od nadležne gradske službe treba dobiti posebno odobrenje. Odnosi se to na kulturno-povijesne cjeline naselja koje su pod zaštitom konzervatora. Kako se do sada nisu poštivala pravila u tom segmentu, što je rezultiralo neprimjerenom praksom po pročeljima opatijskih zgrada ubuduće će, osim suglasnosti konzervatora prije isticanja reklame, klime ili antene i sl. na pročelje – biti potrebno dobiti i suglasnost nadležnog odjela gradske uprave. Njihova je zadaća procijeniti primjerenost nekog zahvata u prostoru i odrediti uvjete pod kojima se postavlja primjerice reklama, a da pritom najmanje utječe na izgled i uređenost javnog prostora.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

(FOTO) Učenici Ugostiteljske škole Opatija priključili su se projektu volonterskog maratona mladih “72 sata bez kompromisa”

Vrijedni učenici Ugostiteljske škole Opatija priključili su se projektu volonterskog maratona mladih “72 sata bez kompromisa” u Rijeci. Učenici slastičari ...