Početna - GOSPODARSTVO - Gradu Opatiji i ove godine najviša ocjena za transparentnost proračuna

Gradu Opatiji i ove godine najviša ocjena za transparentnost proračuna

Na predstavljanju rezultata istraživanja o proračunskoj transparentnosti svih županija, gradova i općina u RH održanom u Zagrebu, Gradu Opatija dodijeljeno je priznanje Instituta za javne financije za proračunsku transparentnost.

Grad Opatija tako je i ove godine dobio najvišu ocjenu (5) za transparentnosti svoga proračuna.

Istraživanje obuhvaća sve županije, gradove i općine, odnosno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj, a transparentnost je ocjenjivana brojem objavljenih proračunskih dokumenata u razdoblju od studenog 2017. do ožujka 2018. godine, pri čemu se ističe mogućnost građana da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu te omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca.

Institut za javne financije u svom je izvješću posebno istaknuo one lokalne jedinice koje su u svim dosadašnjim ciklusima (do sada ih je bilo pet) objavile svih pet traženih dokumenata, a to su  Krapinsko-zagorska županija, Šibensko-kninska, Varaždinska i Zadarska županija, te gradovi Rijeka, Buzet, Koprivnica, Opatija, Osijek, Pazin, Pula, Slavonski Brod, Vodice i Zagreb. Dakle od 576 svih jedinica lokalne i područne samouprave u RH Grad Opatija je među 14 koji su svih pet godina, koliko se istraživanje provodi, dobili najvišu moguću ocjenu.

U provedbi istraživanja koje je financirano od strane Hrvatske zaklade za znanost sudjelovale su ravnateljica Instituta za javne financije Katarina Ott i znanstvenica u Institutu za javne financije Mihaela Bronić, koje su svim nagrađenim jedinicama lokalne samouprave čestitale na njihovim postignućima.

Kako bi utvrđeno stanje bilo što preglednije najširoj javnosti, rezultati analize Instituta za javne financije od danas su dostupni i putem interaktivne karte koja prikazuje stanje u svakoj lokalnoj jedinici.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Mia Dimšić oduševila nastupom u opatijskom Gervaisu

Jedna od najpopularnijih hrvatskih pjevačica Mia Dimšić svojim je nastupom jučer oduševila opatijsku publiku. Brojni posjetitelji, a posebno oni najmlađi ...