Početna - IZDVOJENO - Grčić se osramoti pred HDZ-ovim strategom Tomislavom Ćorićem
Grcic

Grčić se osramoti pred HDZ-ovim strategom Tomislavom Ćorićem

U emisiji Otvoreno koja se prikazala u utorak navečer na HRT-u tema su bile gospodarske strategije političkih stranaka pred parlamentarne izbore u Hrvatskoj, koje su stručnjaci kritizirali kao neprecizne. U emisiji su gostovali Branko Grčić, HDZ-ov ekonomski strateg Tomislav Ćorić, ekonomistica Vedrana Pribičević te profesor Luka Brkić s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Na pitanje o tome gdje je program SDP-a i kad će biti objavljen, Grčić je kazao kako ima dva odgovora.

“Dva odgovora imam. Dio programa je činjenica da ostvarujemo sve ono o čemu lijepe želje izražava HDZ. To je prva priča, vrlo ozbiljna i s rezultatima, vidljivima u trećoj i četvrtoj godini mandata, turizam najbolja sezona, izvoz i roba i usluga. Smanjuje se nezaposlenost, zaustavili smo pad zaposlenosti. 166.000 ljudi izgubilo je posao uza vrijeme mandata prošle Vlade, sada smo na 4500 ljudi. Sad imamo blagi rast zaposlenosti. To je taj preokret.

Predstavit ćemo program, on je gotov. Ima sve elemente, konkretne elemente. Veće plaće za preko milijun građana, to se pokazalo kao efikasno. Ovih dana će biti program. Kampanja još nije počela”, rekao je Grčić.

“Ovo nisu točne brojke. Grčić govori o rastu. Hrvatska je u mandatu ove Vlade izgubila 3 i pol posto BDP-a. Hrvatska dodana vrijednost u 3 godine pala je za 10 milijardi kuna na godišnjoj razini. Rast koji je zabilježen prva dva kvartala ove godine praćen je enormnim povećanjem vanjskog duga.

Ova Vlada zadužila nas je za preko 80 milijardi kuna, ide se prema 100, a još ne znamo što je ispod otirača. To je najveće zaduženje jedne vlade u povijesti hrvatskih vlada”, kazao je Ćorić.

“Rast javnog duga opterećuje ekonomiju. Javni dug je nažalost stvar koja će itekako opteretiti bilo koju od budućih vladi, morat će se naći načina da se smanji. Dva načina postoje, ili će se javna imovina dati u koncesiju ili rasprodati. Ili će se ostvariti visoki rast BDP-a pa će se udio duga smanjiti”, istaknula je Pribičević.

Profesor Brkić s FPZG-a istaknuo je kako ga smeta što nema simulacija i ekonometrijskih modela.

“Nemam problem što se možda ne vide svi elementi programa SDP-a i HDZ-a, premda bih rekao da me smeta što nema nikakvih simulacija, nema modela, onih ekonometrijskih. Ne samo kratkoročno, nego i srednjoročno i dugoročno me zanima. To bih volio imati na uvid, da bih mogao kompetentnije govoriti. Inače, smatram da programi uopće nisu presudni za dio biračkog tijela. One koji ne izlaze valja pridobiti novim mjerama ekonomske politike.

Struktura elektorata i motivacijska osnovica, od ideologije do ekonomije, je vrlo kompleksna”, navodi Brkić.

“Dio mjera predstavljen je prije nekoliko dana, u sljedećoj fazi kampanje predstavit će se dodatni dio mjera. Jučer smo svjedočili nelogičnoj reakciji na smanjenje PDV-a od strane ministara Grčića i Lalovca. Smanjenje PDV-a samo je jedna od mjera koja slijedi druge mjere”, kazao je HDZ-ov strateg.

“Ćorić je mlad, nije bio ni blizu politici prije 7-8 godina, nije spoznao što se tada dogodilo kad je hrvatska ekonomija pala kumulativno za 10 i pol posto. Oni su spržili 93 milijarde kuna. Mi smo restrukturirali gospodarstvo.

Mogućnost smanjenja PDV-a u ovom trenutku je utopija. 2 postotna poena BDP-a iznosila bi 7 milijardi kuna, a to znači da ih treba naći na drugim stavkama”.

HDZ-ov ekonomski strateg i Branko Grčić nisu se mogli “dogovoriti” oko toga koliko bi smanjenje PDV-a od dva posto utjecalo na proračun. Ćorić je tvrdio da bi to za proračun značilo nešto više od 3 milijarde kuna manje, dok je Grčić tvrdio da bi to predstavljalo smanjenje od 7 milijardi kuna.

S obzirom da su prihodi od PDV-a prošle godine iznosili oko 41 milijardu kuna, smanjenje PDV-a s 25 na 23 posto, odnosno za 2 postotna boda (ili 8,3 posto), smanjilo bi prihode za 3,3 milijarde kuna.

Na Grčićevu opasku o tome kako 2 postotna poena PDV-a iznose 7 milijardi kuna, Ćorić je žestoko protestirao: “To je 3 milijarde kuna, nemojte, molim Vas”.

No Grčić je ustrajao: “7 milijardi kuna to iznosi”.

“Ovo je stvar izračuna, govorite da je 2 posto, onda je oko 3 milijarde manje u proračunu”, inzistirao je pak Ćorić. U nastavku se Grčić počeo izmotavati kako se u svakom slučaju radi “o jako puno novaca”.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...