Početna - IZDVOJENO - Greške koje uzrokuju ispucale vrhove
kosa
foto: web

Greške koje uzrokuju ispucale vrhove

Pet najvećih grešaka koje uzrokuju ispucale vrhove:

1. Prečesto pranje kose
Prema pranju kose nikako se ne bi trebali odnositi jednako kao prema koži koja za održavanje higijene zahtjeva svakodnevnu higijenu tuširanja. Naime vlasi se ukoliko su dnevno tretirane šamponima ne stignu obnavljati, stoga je preporuka pranje kose tri puta tjedno. U tom periodu vlasi odrađuju prirodan proces lučenja vlastitih ulja koja ih hrane i štite od vanjskih loših utjecaja, te stvaraju prirodnu ovojnicu koja sprječava pucanje.

2. Krivi izbor četke za kosu
Zamršeni čvorovi kose koji se stvaraju usred raščešljavanja najčešće uzrokuje krivi način češljanja i loš izbor četke za kosu. Naime plastične četke stvaraju elektricitet koji dodatno mrsi vlasi, za raščešljavanje su idealne poluokrugke četke s gumenim zupcima, dok ista ali s proredom u zupcima služi za slobodnu cirkulaciju zraka tijekom sušenja. Za svakodnevno češljanje kose idealne su četke s prirodnom dlakom jer one potiču vlas na lučenje prirodnih ulja.

3. Pogrešno nanošenje šampona
Greška koju gotovo svi radimo u nastojanju da kosu što detaljnije operemo je podizanje pramenova prema korijenu i utrljavanje šampona. Naime na ovaj način vlasi se lome i mrse, i uzrokuju oštećenje vrhova prilikom sušenja. Pravilan način pranja zahtjeva nanošenje šampona na korijen i duž vlasi te utrljavanje u samom vrhu glave, pri čemu je važno da pramanovi slobodno padaju kako bi šampon skliznuo niz njih.

4. Kovrčanje kose od vrhova prema korijenu
Greška koja najbrže oštećuje vrhove događa se prilikom korištenja uvijača za kosu. Pomagalo s kojim u par poteza možemo napraviti trendi frizuru vrlo je agresivno za vlas posebice ukoliko se pogrešno koristi. Naime prilikom uvijanja pramena važno je krenuti od korijena vlasi ne od vrhova, jer uvijač u početku drži visoku temperaturu koja se daljnjim motanjem pramena spušta i na tankim vrhovima postaje optimalna.

5. Neredovito šišanje kose
Uporno korištenje preparata za prikrivanje ispucalih vrhova i odgađanje skraćivanja kose dodatno oštećuje vrhove koji se ubrzano listaju. Šišanje vrhova kose za oko jedan centimetar najbolje je rješenje, frizeri preporučuju šišanje samo vrhova svakih 8-10 tjedana jer kosa raste oko 1-1,5 centimetar na mjesec. Redovitim šišanjem vrhova imat ćete puniju i, što je ipak najbitnije, zdraviju kosu.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...