Početna - NOVOSTI - Grizete nokte? Nije samo vizualno ružno već se možete i razboljeti
grickanje_noktiju_2_

Grizete nokte? Nije samo vizualno ružno već se možete i razboljeti

Ako ste među onima koji grizu nokte znajte da to nije samo tužno već može biti i opasno za vaše zdravlje, naime ispod noktiju se kriju različite bakterije, poput salmonele i E. coli, koje se kod osoba koje grizu nokte mogu lako unijeti u organizam.

Uzroci takve potrebe variraju od osobe do osobe. Najčešće je riječ o automatskoj navici koja pomaže pri odagnavanju stresa, no može biti i znak ozbiljnijeg psihološkog problema.

Kako je objasnio dr. Peter Falkai, psihijatar, potreba za grizenjem noktiju općenito ukazuje na manje izraženo kompulzivno ponašanje ili, u težem slučaju na opsesivno-kompulzivni poremećaj.

Problem postaje u trenutku kada postane vrlo česta navika ili kada pojedinac “izgrize nokte do korijena ili do krvi”. “Tada govorimio o simptomu bolesti”, upozorava Falkai.

Napraviti razliku između loše, ali bezopasne navike i manifestacije psihološkog poremećaja nije jednostavno, ističe Harald Tegtmeyer, liječnik i dječji psiholog, dodajući da oko 30 do 40 posto djece i 10 posto odraslih ima tu naviku.

Djeca koja grizu nokte najčešće prekinu s tom navikom nakon nekoliko mjeseci, no ponekad ona potraje i nekoliko godina.

“U pubertetu su jako obuzeti sobom te drukčije gledaju na grizenje noktiju. Zbog toga im je neugodno, djelomično i zbog izgleda noktiju, koji su neuredni”, objašnjava Tegtmeyer.

U suočenju s tim problemu djeci potporu i pomoć mogu pružiti roditelji, primjerice, ako im diskretno ukažu na naviku kad god im se pruži prilika.

“Osim što ružno izgledaju, izgriženi nokti su idealno mjesto za ulazak u krvotok klica, gljivica i bakterija i razvoja upala”, kaže dermatologinja Marion Moers-Carpi.

Stanice koje omogućuju rast noktiju s vremenom se mogu nepovratno oštetiti, zbog čega dolazi do njihova deformiteta.

Dr. Falkai, voditelj Odjela psihologije u sveučilišnoj bolnici u Muenchenu kaže da je najvažnije odrediti u kojoj situaciji osoba grize nokte. Dodaje da se to najčeće događa u slučaju pojačanog stresa.

Idući je korak ustanoviti na koji način spriječiti stres. Ponekad je dovoljno pomaknuti kazaljke na satu ukoliko neprestano kasnite, pa vam je to uzrok stresa.

Neki pacijenti na nokte nanose lak vrlo neugodna okusa, no dr. Falkai smatra da to nije dovoljno. Ističe da je najvažnije odrediti stvarne uzroke grizenja noktiju, a onda primijeniti prave poteze.

Ako se ustanovi da je navika destruktivna, odnosno kada je zbog nje otežano korištenje ruku ili vodi učestalim infekcijama, treba potražiti stručnu pomoć.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Kastavski umirovljenici završili tečaj informatike

Dvadesetak članova Udruge umirovljenika i starijih osoba Kastav završilo je program informatičkog obrazovanja u organizaciji Zajednice tehničke kulture PGŽ-a. U ...