Početna - IZDVOJENO - Grobničke jaslice na prestižnom mjestu u Veronskoj Areni
jaslice grobnik

Grobničke jaslice na prestižnom mjestu u Veronskoj Areni

Grad Romea i Julije u vrijeme Božića okuplja jasličare sa svih kontinenata na Svjetskoj izložbi jaslica u kulturi i tradiciji. Jedina autorica iz Hrvatske među njima je Riječanka Margareta Krstić koja se na izložbi predstavlja već jedanaest godina.

Jasličari sa svih kontinenata u Veroni izlažu četristotinjak jaslica. Najposebnije među njima su jaslice grobničanke Margarete Krstić. Stotinjak njezinih skulptura inspiriranih hrvatskom tradicionalnom odjećom kazuje dvije priče o Svetoj obitelji: jedna – grobnička Sveta obitelj, prikazana u grobničkoj tradiciji i nošnji, a druga – u galestro terakoti je hrvatska priča.

Margaretine autorske jaslice zavrijedile su najprestižnije mjesto na Svjetskoj izložbi – zauzimaju deset vitrina na ulazu u Arenu. Kustos i organizator izložbe jaslica dr. Alfredo Troisi ističe da postavljanje njezinih jaslica na ulazu u izložbu predstavlja omaž umjetnici koja djelima uspijeva pokazati najviši umjetnički nivo. Dodaje da Krstić pozivaju svake godine jer u jaslicama prikazuje ne samo umjetničke već i religijske vrijednosti.

Tijekom dva mjeseca izložbu u Veroni posijeti oko 80 tisuća ljudi. Svi su oduševljeni jaslicama iz Hrvatske kojima Margareta spaja Italiju i Hrvatsku, a ta bi veza mogla biti još jača ako se ostvari zamisao da se jedan dio Svjetske izložbe jaslica iduće godine postavi u Rijeci.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...