Početna - IZDVOJENO - Na Grobniku se održava utrka Prvenstva svijeta motocikala s prikolicom
plakat

Na Grobniku se održava utrka Prvenstva svijeta motocikala s prikolicom

12. put za redom Automotodrom ”Grobnik“ je okupljalište najboljih motociklista svijeta. Od 17. Ddo 19. lipnja u organizaciji Motokluba ”Kvarner” i ”Automotodroma Grobnik” d.o.o. o održava se utrka Prvenstva svijeta motocikala s prikolicom pod nazivom ”Kvarner region FIM sidecar World Championship & Sidecar F2 World trophy”.

Ova utrka najznačajnija je motociklistička priredba brzinaca na Grobniku, višestrukog je bodovnog sustava, a predstavljena je na ”pressici” u Ri Info centru. Zahvalnost svim suradnicima izrazio je predsjednik Organizacijskog odbora Mladen Črnjar. Na trodnevnoj manifestaciji očekuje se gotovo 200 motociklista iz 20-tak zemalja svijeta , a u tri dana cjelodnevnih programa održati će se 42 treninga i 16 bodovnih utrka.

– Zahvalni smo na velikom razumijevanju prvenstveno Primorsko-goranske županije, ali i stalnih partnera PBZ, Vilkala, Croatia osiguranja i odnedavno Goi gisdata što smo u mogućnosti već 12 godina za redom organizirati ovu izuzetno značajnu moto priredbu svjetskog ranga u sklopu koje će se održati i 69.utrka Prvenstva Alpe-Jadran začetog upravo na našoj stazi davne 1992. godine, kazao je Zdenko Šantić, direktor ”Automotodroma Grobnik“ d.o.o.

– Drugo je ovo, od šest predviđenih natjecanja prikoličara ove sezone. Već je prva utrka nastupom 27 posada, koliko ih je prijavljeno, rekordno do sada, i za našu utrku nastupilo na poznatoj stazi La Man. Znakovito je da se uz dosadašnju F1 po prvi puta pojavljuje i novouvedena F2 skupina prikoličara što je trend odluka FIM-e.Na našoj stazi u subotu i nedjelju, već tradicionalno voze se dvije bodovne utrke – sprint kraća i gold race dulja i zahtjevnija. U prvi je plan, pobjedom na otvorenju sezone ponovo izbio na Grobniku do sada najtrofejniji vozač Britanac Tim Reeves, ali ove mu je godine konkurencija žestoka, a sezona duga. U jednoj sekundi na La manu bilo je deset timova što dovoljno dokazuje da nas očekuje pregršt uzbuđenja, istakao je Igor Eškinja, donedavno dugogodišnji direktor svih utrka na Automotodromu Grobnik, a već 26 godina u inozemstvu cijenjeni hrvatski stručnjak i član najviših tijela FIM-e Svjetske motociklističke federacije.

Utrka se održava pod počasnim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. Uz svjetske asove motociklističke ”formule 1“ na tri kotača, na dva će se kotača europski motociklisti boriti u konkurenciji Alpe Jadran, državnih prvenstava Hrvatske, Austrije, Češke, Slovačke i Slovenije.

– Utrka Prvenstva Alpe Jadran odvijat će se u šest bodovnih sportskih klasa, te dvije skupine povijesnih. Realiziramo je u suradnji s promotorom AAC Slovakia Racingom, a spremni smo s velikim brojem sudačkog kadra na dobro pripremljenoj stazi i pratećim objektima čije je ”šminkanje“ u završnoj fazi, provesti i ovu manifestaciju, kazao je Robert Žiković, odnedavno direktor moto utrka i nasljednik Igora Eškinje. Istakao je i nastup dva vozača matičnog Motokluba „Kvarner“ Renata Novosela i Maria Oreškog, favorita u klasi SuperStock 1000.

Treninzima i utrkama bogat trodnevni program na automotodromu počinje u petak slobodnim treninzima već od 8 sati. Subotnji program traje od 8 do 18,40 sati, a nedjeljni od 8 do 18,30 sati. Ulaznice su u pretprodaji, a mogu se kupiti u riječkom Turističkom informativnom centru na Korzu, Kartomatu ili internetu po cijeni od 50 kuna za dva dana.

HUMANITARNI KARAKTER UTRKE
Povodom Svjetskog dana darivatelja krvi najznačajnija moto priredba u nas imat će i humanitarni karakter. Predsjednik riječkog DDDK Ivo Vidotto prezentirao je akciju dobrovoljnog darivanja krvi koje će se u suradnji s organizatorima utrke provesti u Medicinskom centru Automotodroma Grobnik u petak 17.lipnja od 10 do 14 sati. Mogućnost svoje humane geste imaju svi dosadašnji, ali i novi darivatelji što će biti značajan doprinos obogaćivanju zaliha krvi neophodnih i uvijek potrebnih posebno u periodu što je pred nama kroz povećan dolazak turista na Jadran. Humanost će biti i prigodno nagrađena besplatnom ulaznicom za dva dana motociklističkog spektakla svakom tko se odazove ovoj pažnje vrijednoj akciji.

TRADICIJA OD 1949. GODINE
Prvenstvo svijeta motocikala s prikolicom ima dugu tradiciju. Prvo je održano davne 1949. godine, a tri je godine zaredom prvak bio Britanac Eric Oliver na motociklu «Norton».Prve mu je kopilot bio sunarodnjak Denis Jenkinson, a potom dvije Talijan Lorenzo Dobelli. U 60 godina kontinuiteta 25 vozača bili su prvacima svijeta, a posebno zapažena imena bili su krajem 70-tih Švicarac Rolf Biland sa gotovo nedostižne 82 pojedinačne pobjede na utrkama prvenstva svijeta tijekom karijere. Deset titula svjetskog prvaka u periodu od 1987. do 2004. godine osvaja Britanac Steve Webster i ujedno bilježi 56 pojedinačnih pobjeda, a 2006. godine povukao se iz aktivnog natjecanja. Ime Steva Webstera zlatnim je slovima upisano i u analima automotodroma «Grobnik». Na utrci Svjetskog kupa 21. rujna 1997. obara rekord staze među prikoličarima vozeći 1.31,297 minuta prosječnom brzinom 164,351 km/sat. Rekord je bio aktualan sve do 18. kolovoza 2007. kada ga popravlja i drži sve do danas višestruki prvak svijeta Britanac Tim Reeves vozeći LCR Suzuki 1:30,802 minuta uz prosjek 165,247 km/sat. Grobnik je još 80-tih godina bio domaćinom utrka Prvenstva svijeta u kojem su periodu održane tri manifestacije ranga GP ili Svjetski kup. Novi povratak na hrvatsku stazu priznatu u svijetu uslijedio je prije 12 godina od kada je automotodrom Grobnik u kontinuitetu domaćin Grand Prix Side Car – svojevrsne motociklističke „formule 1“ na tri kotača. Prigoda je to da slika sa Grobnika i Kvarnera ode u svijet zahvaljujući i specijaliziranim emisijama.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

117 stipendista Grada Opatije u tekućoj školskoj/akademskoj godini

Grad Opatija će u tekućoj školskoj/akademskoj godini imati čak 117 stipendista. Temeljem pristiglih prijava odobreno je 45 učeničkih stipendija, 61 studentska stipendija, ...