Početna - IZDVOJENO - HDZ: Krajnje je vrijeme da ova vlada ozbiljno shvati sigurnosni aspekt migrantske krize i počne raditi proaktivno!
brzica hdz
foto: HDZ

HDZ: Krajnje je vrijeme da ova vlada ozbiljno shvati sigurnosni aspekt migrantske krize i počne raditi proaktivno!

Član HDZ-ova Odbora za nacionalnu sigurnost, obranu i unutarnje poslove Nikola Brzica u nedjelju je u Središnjici odgovarao na pitanja brojnih okupljenih novinara.

Pitanja i odgovore možete pročitati u nastavku:

Terorist koji je počinio napad u Parizu – registriran je u Opatovcu 8. listopada. Je li se to moglo na neki način spriječiti? Treba li se drugačije nadzirati? Mislite li da ova događanja mogu dovesti do radikalizacije prema problemu izbjeglica?

Što se tiče navodnog terorista kod kojeg je pronađena putovnica – ako se izvješća pokažu točnim, u tom slučaju ako ništa do sada nije alarmiralo ovu vladu i sustav nacionalne sigurnosti, krajnje je vrijeme da se nešto poduzme. Mjere koje su danas spomenute su pozitivne, ali s obzirom da kod nas akutno traje i sigurnosna i migrantska kriza – one su debelo zakasnile. Što se tiče radikalizacije – veći je problem radikalizacija samih migranata. Svakodnevno se, naime, pojavljuju snimke o migrantima koji su došli na odredišta – primjerice u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji ili Švedskoj – te su se vrlo grubo suočili sa situacijom koja nije na razini njihovih očekivanja. Bojim se da se među njima nalazi jedan veliki broj ljudi koji su prošli ratne traume u domicilnim državama – Afganistanu, Iraku ili Siriji – i koji su jako razočarani svojim statusom u Europi.

Vjerujete li da je bombaš-samoubojica ponio sa sobom putovnicu i da je riječ o nekome tko je to zaista napravio?

Ako to zaista jest bombaš-samoubojica, njemu zapravo i jest u cilju da publicitetom pridobije pažnju. Te da sebe prikaže kao mučenika. Tako da uopće nije iznenađujuće da je kod njega pronađena putovnica.

Je li Hrvatska danas ugroženija prije nego što se dogodio teroristički napad u Parizu?

Hrvatska je kao članica EU i NATO-a već dulje vrijeme izložena određenom riziku. Upozoravam da sustav nacionalne sigurnosti mora razmišljati o najcrnjim scenarijima – uzimati u obzir najgore moguće varijante onog što se može dogoditi. Potrebno je stoga poduzimati proaktivne mjere koje će spriječiti da do toga dođe. Moramo se, dakle, ponašati kao da prijeti najveća opasnost.

Koliko je za Europu opasna nacionalistička retorika?

To jest opasno, ali nije primarna opasnost. Trenutno se događa šira destabilizacija – koja je mnogo veća opasnost.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...