Početna - IZDVOJENO - HDZ: Kukuriku Vlada u ove četiri godine nikada nije mislila o hrvatskoj sirotinji, interesima države ili dobrobiti naroda
hdz pula
web

HDZ: Kukuriku Vlada u ove četiri godine nikada nije mislila o hrvatskoj sirotinji, interesima države ili dobrobiti naroda

HDZ Pula na tiskovnoj konferenciji je u srijedu istaknuo licemjerna ‘popovanja’ Peđe Grbina kao “Partijskog čuvara Ustava” kojima Predsjednici RH pokušava nametnuti svoja tumačenja o tome kome bi po Ustavu trebalo dati mandat za sastavljanje Vlade.

Ističu da je Grbin zaboravio protumačiti Ustav Zoranu Milanović u slučaju Ovršnog zakon, te ga nazvali premijerom u odlasku.

Naglasili su da nisu pokušali pronaći rješenje za bezbrojne tragične slučajeve obitelji koji zbog ovrha od nekoliko stotina kuna ostaju bez jedine nekrenine i ustavnog prava na dom.

“Gdje je bila SDP-ova briga za Ustav kada je donesen Obiteljski zakon koji je Ustavni sud suspendirao jer zbog svojih strukturalnih nedostataka nije štitio posebna ustavna dobra kao što je institut najboljeg interesa djeteta”, navode u priopćenju.

Iz HDZ-a Pula se pitaju zašto Grbin nije čuvao Ustav kada se mijenjajao Zakon o porezu na dohodak čije odredbe je Ustavni sud ukinuo jer su narušavale pravo svakog poduzetnika da u trenutku donošenja poslovnih odluka zna koje će poreze morati platiti državi.

Odgovaraju si na isto pitanje. “Nije ih bilo briga za ustavna načela ni kada su bez javne rasprave ograničili slobodu i autonomiju akademske zajednice, smanjujući plaće na Sveučilištima”.

Navode u priopćenju da Kukuriku Vladu u ove četiri godine nikada nisu mislili o hrvatskoj sirotinji, interesima države ili dobrobiti naroda.

“Sada kada osjete da gube izbore i kada se grčevito bore da zadrže svoje funkcije, sjetili su se Ustava, pozivaju se i na pravo, i na pravdu, sve samo da bi ostali na vlasti”.

U priopćenju navode da SDP-u zakoni padaju kao trule kruške, a Peđa bi docirao predsjednici, te dodaju da je Istra tijekom četiri godine Kukuriku mandata sustavno zakidana. Milanović je kapitalne investicije koristio za ucjenjivanje Istre.

Razine zakidanja Istre

1. Politička floskula o decentralizaciji, a u stvarnosti i praksi provođena je centralizacija institucija, službi, zavoda.

2. Sustavno blokiranje kapitalnih projekata i investicija, najbolji primjer je ipsilon

3. Zakonski nedorečeni pravilnici i zakoni koji padaju kao trule kruške, a Peđa bi uz sve te silne neuspjehe htio docirati predsjednici.

U priopćenju su istaknuli da je nepobitna činjenica koju je Franjo Tuđman za regionalizaciju Istre napravio više nego svi IDS-ovi političari zajedno u 25 godina. “Kratko ću spomenuti opće poznate činjenice kako je suprotno proklamiranoj decentralizaciji SDP zajedno s IDS-om centralizirao niz službi, zavoda, poduzeća”.

Zaustavljenjem ispsilona su izgubili istarski obrtnici, građevinari i prateće djelatnosti koje su vezane uz jedan takav kapitala projekt.

Dijaboličnost SDP-a i vladajućih, ističu, najbolje se vidi na nedorečenim zakonima i pravilnicima koji se slamaju na malim ljudima, te kao primjer ističu problem malog ribara Marinka Lapova iz Pule.

“Marinko ne može produžiti ribolovnu dozvolu jer je pravilnik napisan tako da je izdano 3500 dozvola za mali ribolov u cijeloj Hrvatskoj, a od toga samo 11 dozvola je odobreno u Istri. SDP donosi takve zakone i pravilnike, a IDS sramotno šuti, umjesto da brani interese malih ljudi u Istri. Slična stvar je sa poljoprivrednim zemljištima i još gora jer samo podobni dobivaju zemljište”, navode u priopćenju.

Kao stranka su obećali da će ispraviti nepravdu i diskriminacijski odnos prema Istri i tradicijskim obrtima.

“Obećajemo kako će se Ipsilon nastaviti graditi, kako bi se zaposlili građevinari i istarski obrtnici”.

Kao posebno važno ističu decentralizaciju.

“Ne samo decentralizacija funkcija nego i fiskalna decentralizacija, ali njoj se mora iskreno pristupiti, a ne kao SDP sa figom u džepu”, poručili su.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...