Početna - IZDVOJENO - HDZ Matulji: Suficitom proračuna protiv povećanja cijene vrtića

HDZ Matulji: Suficitom proračuna protiv povećanja cijene vrtića

Nakon što se tema o povećanju cijene vrtića ponovno vraća na dnevni red Vijeća Općine Matulji, HDZ Matulji neće podržati odluku o učešću roditelja u cijeni smještaja djece u DV Matulji odnosno odluku o povećanju cijene vrtića koja bi i ovog puta trebala pasti na teret građana odnosno roditelja, navodi se u priopćenju koje prenosimo:

“U Općini Matulji u prethodnoj je godini već došlo do znatnih poskupljenja, od komunalne naknade, komunalnog boda, komunalnih doprinosa, prireza…smatramo da bilo koje novo poskupljenje jednostavno nije dopustivo i kako bi se općinske vlasti trebale pobrinuti kako popuniti proračun bez novih zaduženja građana .

Dok se u javnosti stvara slika kako su Matulji u 2017 g. bili među najuspješnijim općinama, tu uspješnost najbolje osjete građani na svojim izdvajanjima i računima.

Sporni  prijedlog o povećanju cijene vrtića prezentiran je kao potreba za povećanjem plaća zaposlenicima na kojem sami zaposlenici- tete inzistiraju što je daleko od istine. Povećanje traži načelnik i upravno vijeće DV u kojem sjede članovi SDP-a, IDS-a i PGŽ-a. Kako objašnjavaju povećanje ako vidimo da je ekonomska cijena vrtića manja u odnosu na cijenu od prije 10 godina, a i ta cijena posljednjih godina je vrlo upitna s obzirom da je tada bilo gotovo 50% manje djelatnika nego danas.

Imajući na umu da je 2010. g. Općina uzela 6% kriznog poreza od plaća djelatnika DV Matulji koji nakon opetovanih zamolbi nikad nije vraćen, a Odlukom Vlade RH od 1.1.2019. o povećanju plaća u državnom i javnom sektoru za 3% od kada su se plaće zaposlenika trebale regulirati sa Zakonom, ukupno dolazimo do povećanja od 9% koje je Općina dužna osigurati djelatnicima vrtića.  Ne građani i ne roditelji nego Općina koja kao osnivač više od 10 godina ne plaća punu ekonomsku cijenu koju je dužna plaćati.

Načelnik se nedavno pohvalio proračunskim viškom od preko 2 milijuna kuna sa kojim bi se primjerice mogao osigurati dio vezan za regulaciju plaća. Uskoro ćemo vidjeti kamo će isti biti preusmjeren.

Stanje je takvo jer se Općina opetovano zadužuje i bavi nekim drugim prioritetima. Odavno već postavljamo pitanje zašto nikad nije napravljena Demografska studija razvoja Općine koja bi jasno precizirala kretanja stanovništva pa time i broja djece?

Dok se načelnik i njegov tim hvale izvrsnim rezultatima i projektima koje Općina ostvaruje, a ustvari tonemo u sve veća zaduženja, u konačnici te rezultate plaćaju oni u čijoj službi bi Općina trebala i biti a to su građani- napominju vijećnici matuljskog HDZ-a  s predsjednicom Ivom Letina”, stoji u priopćenju.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Uskoro asfaltiranje prve dionice ceste u Žegotima

Dogovoreno je da će se završni sloj asfalta duž cijele dionice staviti odjednom što znači da će cesta biti zatvorena ...