Početna - IZDVOJENO - HDZ osvojio 61, SDP 54, Most 13, Živi zid 8, a IDS 3 mandata
sabor

HDZ osvojio 61, SDP 54, Most 13, Živi zid 8, a IDS 3 mandata

Obrađeno je 99,87% glasova: HDZ osvaja 61 mandat, Narodna koalicija 54, Most 13, Živi zid 8, IDS 3, Milan Bandić 2, HDSSB 1 mandat i Željko Glasnović (dijaspora) 1 mandat.

Zoran Milanović, predsjednik SDP-a, obratio se javnosti u 00.25 sati: ‘Dobro večer i hvala svima koji su nam dali podršku. Bit će tijesno. Ovo nije bio sretan dan za Hrvatsku. Osam mjeseci bili smo u jednom eksperimentu i nismo ništa napravili. Hrvatskoj treba stabilna vlada i svatko od nas treba zatomiti osobne ambicije taštinu i staviti se u službu države. Trebamo se zapitati zašto je na ove izbore izašlo 10 posto manje ljudi nego na prošle. Hrvatskoj treba stabilna vlada, do sada smo imali destruktivnu vladu. Učinili smo sve, ali očito smo mogli još bolje. Ali , pričekajmo do jutra, kada ćemo znati prave rezultate. Najvažnija je Hrvatska. Hvala lijepo.’

Nakon Milanovića, javnosti se iz stožera Mosta obratio i Božo Petrov.

–  Iskoristit ću ovu priliku da pozovem mlade da se uključe u borbu za svoju budućnost. Nisu svi isti. Radi vaše hrabrosti nazvat će vas ekstremistima, diletantima. Jer da vas hvale ja bih se zabrinuo. Ova Hrvatska može i mora biti bolja, politika može biti bolja, ali ona treba vas koji razmišljate danas kada polazi vlak ili avion za nekamo drugdje. Nemamo više ružičaste naočale i nismo naivni. Ne očekujemo da će sve krenuti prema naprijed jer će političari dati svoju riječ. Ne moramo se voljeti, ali država mora biti iznad svega. Zato smo ponudili jamstva koja trebaju biti zalog daljnjoj suradnji. Oni koji pristanu na sve njih mogu očekivati našu podršku. Od ovog trenutka teče rok od pet dana. Nećemo se cjenkati niti s jamstvima niti s građanima. Ako im je stalo do građana onda to mogu pokazati, ne svojim riječima nego dijelima. Stalo nam je do svoje zemlje i od toga nećemo odustati – rekao je Petrov.

– Ako im je ovo što tražimo teško, neka nas zaobiđu odmah. Most ne postoji zato da bismo dobili lijepe pozicije, mi se za promjene možemo boriti iz saborskih klupa. Ako pristanu, onda nam je to zalog da su spremni proći kroz mukotrpni proces promjena. Jamstva su pet posto onoga što su oni obećavali svojim biračima. Ako drže do građana, do Hrvatske, onda ćemo postići dogovor oko krupnih promjena. Hrvatska ima pravo nadati se boljoj budućnosti – dodao je Petrov i zamolio medije da Most u iduća tri-četiri dana zaobilaze jer su oni rekli sve što su imali za reći.

Za kraj, javnosti se obratio Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a.

– Hvala svima koji su dali potporu HDZ-u i svim drugim biračima. Mi smo kao HDZ prije nešto više od 2 mjeseca bili u nezavidnom položaju. Kad sam krenuo u unutarstranačku kampanju imao sam nekoliko ciljeva – da HDZ postavimo u desni centar – to smo i učinili. Mislim da smo uspjeli u ovoj kampanji unijeti novu kulturu komunikacije, vratiti sadržaj politici i temeljiti kampanju na našem programu. Te su ključne poruke bile prepoznate od birača i ja im na tome zahvaljujem. Kada sam krenuo sa suradnicima u proces transformacije HDZ-a, tada sam rekao da stranka mora biti vjerodostojna. Stabilnost, pravna sigurnost, okvir za gospodarski rad, socijalna pravednost i provedba kršćanskog načela solidarnosti su točke na kojima ćemo graditi suradnju sa strankama. Jamčim vam da će iduća hrvatska vlast biti stabilna. Vodit ćemo brigu o mladima, i o selu i ruralnom razvoju – to je jedan od prioriteta. Vodit ćemo računa i o radniku, da prava budu kvalitetno uređena, da bude održiv i mirovinski i zdravstveni sustav.  Već sutra stvaramo platformu za razgovore s partnerima. Iduća vlast će biti na korist hrvatskih građana, bit će europski orijentirana. Vodit ćemo brigu o mladima, o hrvatskom selu, o ruralnom razvoju. Dragi prijatelji, ja vam želim zahvaliti. Ovo je bio važan dan za demokraciju i za HDZ. HDZ je pokazao da smo vrlo brzo ponovno pridobili povjerenje naših građana. Od sutra krećemo u dogovore kako bi Hrvatska dobila stabilnu Vladu – rekao je Plenković.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Kastavski umirovljenici završili tečaj informatike

Dvadesetak članova Udruge umirovljenika i starijih osoba Kastav završilo je program informatičkog obrazovanja u organizaciji Zajednice tehničke kulture PGŽ-a. U ...