Početna - IZDVOJENO - Maletić: Ovo je novi HDZ fokusiran na razvoj
coric_maletic
foto: Domoljubna.hr

Maletić: Ovo je novi HDZ fokusiran na razvoj

HDZ-ova europarlamentarka Ivana Maletić gostovala je u Studiju 4 na četvrtom programu HTV-a. Kako je rekla, HDZ i Most vrlo su bliski u planiranim reformama, pogotovo na području javnih financija.

To je ono na čemu smo temeljili naš program na kojem radimo od 2012. i koji smo kreirali kao oporba koja želi kvalitetno raditi”, kazala je Maletić.

Voditelje je zanimalo kako se dogovoriti oko županija.

“Kada su u pitanju županije, u prvi se plan stavlja efikasnost, kvaliteta rada. U tom kontekstu županije su dio regionalne vlasti, žele se učiniti efikasnijim i pitanje je kvalitete, a ne kvantitete. Županije su same po sebi organizirane kao regije, to je regionalna samouprava. Most želi efikasnije i kvalitetnije usluge i rad na razini općina, gradova i županija. Mi smo razradili model po kojem jasno pokazujemo da kvaliteta nije nužno vezana s kvantitetom”, rekla je Maletić i dodala da s kolegama iz Mosta nije došlo do neslaganja, nego do pokušaja zauzimanja zajedničke pozicije.

“Meni je drago da su kolege iz Mosta u tom dijelu fokusirane na ono što je najvažnije za Republiku Hrvatsku”.

Kada je u pitanju sustav javnih financija, u prvi plan je istaknut problem Hrvatske kao države makroekonomskih neravnoteža.

“Tu nas je svojim upravljanjem dovela ova Vlada. Iz Mosta su rekli da u Hrvatskoj nema strategije upravljanja javnim dugom, da treba unaprijediti sustav javnih financjja, tu ćemo se složiti, žele aktivniju ulogu HNB-a, aktivniju monetarnu politiku, upravo smo to i tražili, što hitnije razraditi modele, neke smo već razvili u području poticanja poduzetništva”, kazala je Maletić.

Komentirala je i procjene makroekonomista da će hrvatsko gospodarstvo u trećem kvartalu narasti za 2,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

“To je ono što smo očekivali, najviše je drugi kvartal rastao zahvaljujući turizmu, to se nastavlja u trećem kvartalu. Upozoravali smo Vladu da ide jedan rast zemalja jugoistočne Europe, na tom valu Hrvatska je zadnja, jer druge zemlje rastu puno jače od nas. Hrvatska tone, jer Bugarska i Rumunjska puno više rastu, na dnu smo europskih ljestvica, to je ono što moramo spriječiti”, rekla je europarlamentarka.

Dodala je da se mogu usuglasiti, jer paket mjera koji je Most stavio na stol dio je HDZ-ovog programskog paketa.

“Mi smo pojedine mjere razradili više i dublje, dugo smo na tome radili, u tome su surađivali naši stručnjaci i stručnjaci izvana. Mislim da za nas nema prepreka da se usuglasimo”.

Ne vjeruje u Vladu u kojoj bi mogli participirati i HDZ i SDP.

“Mislim da ćemo se vrlo teško dogovoriti da u Vladi HDZ i SDP budu istovremeno. SDP je pokazao što zna i može, rade potpuno pogrešno, ne znaju što za Hrvatsku treba napraviti da bi postali jaki, u kombinaciji s njima mislim da je to nemoguće postići. Vjerujem da naša Domoljubna koalicija to ima, kroz pregovore smo pokazali kolegama u Mostu da smo radili, da kao oporba nismo spavali, da smo fokusirani na razvoj Hrvatske, da je riječ o novom HDZ-u, ne o onom o kojem mediji pišu, a SDP je ostao na istim razinama, nije se nimalo promijenio”.

Komentirala je i slabu želja za reformama dosadašnjih vlada.

“Ne znam što je ovu Vladu sprečavalo osim neznanja i želje da ništa ne rade. Što se tiče HDZ-a, svako vrijeme je nosilo određene zahtjeve koji su se predstavljali pred RH, do 2012. smo pregovarali i ispunili vrlo zahtjevne kriterije. Pokazali smo da RH ima snagu i pozicionirati se na međunarodnoj sceni kao jaka država, to je trebalo nastaviti 2012. Vlada koja je došla to nije bila sposobna učiniti”.

Nije joj se svidio tajni sastanak Drage Prgometa i Zorana Milanovića.

“Taj način djelovanja, tajnovito, poskrivećki, to nisu poželjni načini rada i komunikacije. Ako smo kolege, onda se ne bi trebalo raditi iza leđa i potacije…Mislim da svi naši građani isto razmišljaju da nije poželjno da se svađa. Vlada koja je potrebna Hrvatskoj je koja će nas izvući iz ovog u čemu se nalazimo. Nama je potrebna Vlada koja zna upravljati svojim resursima. Mi smo dobili najlošije ocjene”, zaključila je Maletić.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...