Početna - GOSPODARSTVO - HDZ: Vrdoljak lažirao natječaj
jandroković
web

HDZ: Vrdoljak lažirao natječaj

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak optužen je u petak od strane HDZ-ove gradonačelnice Vodica Branke Juričev Martinčev da je lažirao natječaj za poticanje povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije i financijska sredstva dodijelio sebi bliskim organizacijama i jedinicama lokalne samouprave.

Na konferenciji za novinare koju je u Saboru održala zajedno s kolegom Gordanom Jandrokovićem, svoje je optužbe potkrijepila dokumentima, odnosno dopisima iz Ministarstva gospodarstva, a traže i očitovanje premijera Zorana Milanovića, piše 24 sata.

Ministarstvo gospodarstva raspisalo je 9. veljače ove godine javni poziv za poticanje povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije, na koji se 11. veljače prijavila i Juričev Martinčev, da bi krajem ožujka od Ministarstva dobila odgovor u kojem stoji da Povjerenstvo za provedbu javnog poziva nije ni razmatralo prijavu njenog grada Vodica jer je fond sredstava bio iskorišten s 9. veljače, dakle, isti dan kada je javni poziv objavljen.

– Naizgled je sve izuzetno transparentno, pozivaju se neprofitne organizacije kako bi prijavile projekte i kako bi se financirali projekti nove, ekološke rasvjete i kako bi gradovi uštedjeli na računima električne energije i kako bi pojedine ulice koje nisu rasvijetljene dobile novu rasvjetu – kaže Juričev Martinčev. Da bi potvrdila svoje sumnje u namješteni natječaj, postavljanjem zastupničkog pitanja Vladi tražila je podatak koje su točno organizacije dobile sredstva na natječaju.

U odgovoru Ministarstva gospodarstva objašnjava se da je Povjerenstvo za provedbu javnog poziva resornom ministru Vrdoljaku predložilo 28 prijava koje su predavane od 10. do 17. veljače te kojima su odobrena tražena sredstva. U odgovoru nije navedeno tko stoji iza 28 prijava kojima su sredstva odobrena, no HDZ-ovci su sigurni da je ministar pogodovao organizacijama koje su bliske vladajućoj Kukuriku koaliciji.

– Kako je mogla biti razmatrana prijava koja je stigla 17. veljače i njoj su odobrena sredstva, kad one prijave koje su stigle 11. veljače nisu razmatrane jer su sredstva bila iskorištena još 9. veljače. Mi smo izigrani – uvjerena je Branka Juričev Martinčev.

Njen stranački kolega Gordan Jandroković ima malo oštrije komentare na račun Ministarstva gospodarstva i vladajućih.

– Ne samo da su muljali, varali i lažirali nego su toliko neorganizirani u tome i toliko ih je briga i toliko su drski da iz jednog ministarstva stižu dva različita odgovora. To je dokaz da se pogodovalo osobama, poduzećima, jedinicama lokalne samouprave i neprofitnim udrugama koje su bliske ministru gospodarstva – tvrdi Jandroković koji podsjeća da je ovo samo jedna u nizu afera aktualne Vlade.

Pri tome se osvrće i na posljednji slučaj s ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem koji je prošli tjedan snimljen dok dogovara zapošljavanje kćeri od jednog SDP-ovca iz Požege.

– S jedne strane ministar pravosuđa želi pogodovati pri zapošljavanju, a s druge strane ministar gospodarstva pogoduje pri raspodjeli financijskih sredstava. Ovo nije više slučajnost nego je rezultat sustava. Radi se o sustavu, jedan za zapošljavanje, a drugi za dijeljenje financija. Da li će i dalje predsjednik Vlade šutjeti ili će se očitovati? – zanima Jandrokovića koji očekuje da premijer što prije objasni sporne detalje ovog javnog poziva, prenosi 24 sata.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima za školsku/akademsku godinu 2020./2021.

Na temelju članka 16. Odluke o stipendiranju učenika i studenata (“Službene novine Primorsko-goranske županije“ broj 34/15), članka 44. Statuta Grada ...