Početna - IZDVOJENO - HMT Opatija – izložba Dražena Trogrlića
trogrlic

HMT Opatija – izložba Dražena Trogrlića

Hrvatski muzej turizma priprema samostalnu izložbu akademskog slikara Dražena Trogrlića, koja će biti postavljena u Umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer“. Otvorenje izložbe je u srijedu, 15. lipnja 2016. u 19 sati.

Na izložbi će biti predstavljeni Trogrlićevi radovi iz ciklusa Mediteranski zapisi koji je započeo 2010. godine.  Obzirom da autor u svom slikarskom razvoju teži pročišćenju i forme i sadržaja, riječ je o radovima koji dakako ne interpretiraju mediteranski ambijent doslovno, već su djela oblikovana kao natruhe one iskonske ljepote koja je svojstvena primorskom pejsažu ili samo moru i nebu na horizontu.

Tonko Maroević je za ciklus Mediteranski zapisi napisao: „Doista, u vedroj i provjetrenoj zračnosti sredozemnoga krajolika i boje dobivaju na intenzitetu, sunce pobuđuje i budi, sebi bliska, jarka crvenila i žutila, a čitava kromatska ljestvica također se oslobađa robovanja tonskim preljevima i koketnim mješavinama. Suočen sa zornošću svjetlosnih učinaka i slikar je reagirao što neposrednije, skicozno i improvizirano, dijelom na papirima, dijelom na platnima, kako bi što primjerenije fiksirao stečene dojmove.“

Dražen Trogrlić rođen je 1958. godine u Varaždinu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1983. godine u klasi prof. Raoula Goldonija. Zatim je bio polaznik majstorske radionice profesora Ljube Ivančića i Nikole Reisera. Do sada je imao mnogo samostalnih i sudjelovao je na skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Profesor je na Akademiji primjenjenih umjetnosti u Rijeci. Živi i radi u Zaprešiću.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...