Početna - IZDVOJENO - Hrvati, Kanada nudi 100.000 radnih mjesta
alberta, kanada
foto: web

Hrvati, Kanada nudi 100.000 radnih mjesta

Dvije Hrvatice otišle su u Kanadu te odlučile pronaći novi život – jedna uspješno, druga neuspješno, stigla je reakcija ministra poslova, kvalifikacija, obuke i rada kanadske provincije Alberta, Thomasa Lukaszuka koji se osvrće na problematiku hrvatskih emigranata u ovoj visokorazvijenoj američkoj državi.

Alberta sa svojih 3,3 milijuna stanovnika ima jednu od najbrže rastućih ekonomija u Kanadi s najvećim nalazištima nafte, ali i moćnom poljoprivredom. Lukaszuk je kanadski političar, porijeklom Poljak, koji veoma cijeni hrvatske emigrante, a Kanada jedna od gospodarski najmoćnijih država svijeta, tiha i povučena kad su skandali i ratovi u pitanju, ozbiljna zemlja koja drži do svojeg ugleda. Nedavno se pojavila pričao zapošljavanju kovinotokara iz Hrvatske na projektima na sjevernim nalazištima naftnog pijeska Alberte.

U Kanadi nemaju dovoljno radnika da bi popunili postojeća radna mjesta u mnogim kvalificiranim zanimanjima. Danas u Alberti radi gotovo sedamdeset tisuća privremenih radnika iz svih krajeva svijeta.

Niski porezi i povoljna poslovna klima čine Albertu mjestom gdje ljudi mogu pretočiti svoje snove u solidnu budućnost. U sljedećih deset godina u Alberti će biti otvoreno više od 400 tisuća radnih mjesta, ali Kanađani će moći popuniti samo 75 posto toga broja.

Najviša tjedna zarada u zemlji

– u 2013. godini u pokrajinu je došlo više od 100 tisuća ljudi
– stopa nezaposlenosti iznosi 4,6 posto
– stanovnici Alberte imaju najvišu tjednu zaradu u Kanadi
– gotovo polovina novih radnih mjesta otvorenih u Kanadi prošle godine otvorena je u Alberti
– u sljedećih deset godina u Alberti će biti otvoreno više od 400 tisuća radnih mjesta, ali Kanađani će moći popuniti samo 75 posto toga broja

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...