Početna - IZDVOJENO - Hrvatska izlazi iz ugovora!
sastanak pirangate
web

Hrvatska izlazi iz ugovora!

Izlaskom iz arbitraže o graničnom sporu sa Slovenijom Hrvatska štiti nacionalne interese i sprečava malverzacije i prevare, ocijenili su u ponedjeljak čelnici parlamentarnih stranaka nakon sastanka s premijerom Zoranom Milanovićem.

Vlada i oporba suglasili su se da Hrvatska izađe iz postupka arbitraže oko granice sa Slovenijom, nakon skandala slovenske strane koji je doveo u pitanje neovisnost i objektivnost postupka.

“Na ugrozu nacionalne sigurnosti i nacionalnih i državnih interesa svi reagiramo isto”, rekao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nakon sastanka.

“Naša briga je da izađemo iz arbitražnog ugovora i spriječimo tu malverzaciju, tu prevaru”, istaknuo je vođa oporbe.

Bio je to prvi sastanak o važnim državnim pitanjima na kojem zajedno sudjelujuMilanović i Karamarko, premijer i čelni čovjek vodeće stranke vladajuće koalicije SDP-a te predsjednik najjače oporbene stranke HDZ-a.

Na pitanje bi li takvi sastanci trebali biti češći, odgovorio je: “Dao Bog da je što manje problema koji ugrožavaju nacionalnu sigurnost i državne interese, ali zašto ne”.

Josip Salapić iz HDSSB-a zadovoljan je sastankom u Banskim dvorima na kojem su sudjelovali predsjednici klubova saborskih zastupnika. “Štite se hrvatski nacionalni interesi. Svi smo na istom tragu”, rekao je.

Nezavisni Branko Vukšić istaknuo je kako mu se čini da su svi, oporba, vlast i vlada na istom tragu. “Sabor će u srijedu raspraviti, dat će nalog Vladi, Vlada mora poštivati zaključke Sabora”, kaže Vukšić.

Bivša premijerka Jadranka Kosor, koja je 2009. u ime Hrvatske potpisala Arbitražni sporazum, pojasnila je da će u Saboru govoriti samo klubovi kako bi rasprava bila kratka, sadržajna i kako bi se izbjegla međustranačka prepucavanja.

“Dakle, izlazak iz sporazuma i trenutačna suspenzija i nadam se da će se to ostvariti. Sabor će obvezati Vladu i to je isti postupak kao što je prethodio potpisivanju sporazuma”, rekla je Kosor.

Izvor: Jutarnji list

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...