Početna - IZDVOJENO - Hrvatska izručila SAD-u ukrajinskog hakera
Haker
foto: gettyimages

Hrvatska izručila SAD-u ukrajinskog hakera

Suradnjom hrvatskih i američkih policijskih i drugih službi te pravosudnih institucija u SAD je 10. siječnja izručen ukrajinski državljanin Sergej Litvinenko, uhićen još u 25. kolovoza 2012. u Splitu, kojega američko pravosuđe traži zbog raznih oblika međunarodnih internetskih prevara i računalnog kriminala.

Uhićenje, a potom i izručenje Litvinenka nadležnim službama SAD-a, rezultat je dobre suradnje hrvatskih i američkih pravosudnih i policijskih institucija koje su, kako je naglašeno na današnjoj konferenciji za novinare u Ravnateljstvu policije, odlično surađivale na ovom slučaju. Načelnik Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) Mario Bertina podsjetio je na kronologiju od uhićenja Litvivnenka do njegovog izručenja SAD-u.

Rekao je da policija nije željela izlaziti previše u javnost s pojedinostima ovog slučaja kako bi se sve obavilo kako treba. Izručenje je, kaže, potrajalo jer je Litvinenko koristio sve pravne lijekove kako bi spriječio odlazak u SAD.

Orlando Velasquez iz američkog veleposlanstva u Hrvatskoj rekao je da se ovaj ukrajinski državljanin nalazio na međunarodnoj potjernici zbog sumnje da je sudjelovao u velikim međunarodnim računalnim prevarama. No, zbog posebnosti slučaja odbio je iznositi pojedinosti.

Ta mreža obuhvaćala je više zemalja i pojedinaca, kazao je Velasquez, dodajući da će Litvinenko na sudu u SAD-u uživati sva procesna prava. Istaknuo je da nove tehnologije, osim što omogućuju bolju komunikaciju, služe i kriminalcima koji slabe točke u sustavu koriste u kriminalne svrhe.

Marcus Snipe, iz Tajne službe SAD-a pohvalio je suradnju američkih i hrvatskih sigurnosnih službi kao i suradnju s državnim odvjetništvom na ovom predmetu, rekavši da bez te suradnje uhićenje i potom izručenje Litvinenka ne bi bilo moguće.

Napomenuo je da su Litvinenka tražili i u Ukrajini i da ga nisu mogli locirati. No, kada su dobili informaciju da će on otputovati u Hrvatsku obavijestili su hrvatsku policiju koja ga je uhitila u Splitu odmah nakon ulaska u Hrvatsku. On je jedan od 50-ak optuženika koji su se širom svijeta bavili raznim oblicima internetskog kriminala, a za sada je 21 osoba uhićena te dostupna američkom pravosuđu, istaknuo je.

Hina

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...