Početna - IZDVOJENO - Hrvatska je najveći dužnik u regiji
kune
web

Hrvatska je najveći dužnik u regiji

Hrvatski javni dug čini tek 0,07 posto ukupnog svjetskog duga. Toliki je udio hrvatskih 59,9 mlrd. dolara u 59,7 bilijuna dolara duga koji su kreirale sve svjetske ekonomije. Portal Visual Capitalist, koji se bavi vizualnim prikazima poslovnih sadržaja, na grafičkoj je “piti” razlomio svjetski dug na zemlje prema već poznatim podacima službenih institucija (MMF) o zaduženosti.

Tu se lijepo može vidjeti da gotovo trećinu svjetskog duga (29,1 %) drži SAD, čiji je proizvodni doprinos svjetskoj ekonomiji prilično niži od duga – 23,3 posto. Jedna od najzaduženijih ekonomija je Japan s trostruko većim udjelom u dugu (19,99 %) od onoga koji ima u proizvodnji (6,18 %). Japan drži petinu globalnog duga, a među 15 najzaduženijih država sedam je europskih. Na Stari se kontinent odnosi više od četvrtine (26 %) svjetskog duga.

U taj izračun nije uključena Rusija koja je jedna od najmanje zaduženih zemalja svijeta s udjelom 0,49 posto, posebno imajući na umu snagu njihove proizvodnje. Slična je situacija s Kinom, drugom svjetskom ekonomijom koja drži 13,9 posto svjetske proizvodnje i samo 6,25 posto duga. SAD, Europa i Japan zajedno su zaslužni za tri četvrtine javnog duga.

Mi smo možda “mali pod zvijezdama”, ali u regiji smo najveći dužnik među zemljama s kojima smo nekoć dijelili državu: naših 60-ak milijardi dolara 15-ak je milijardi više od slovenskih 45,96, dvostruko više od srpskih 29,25, a deset puta od makedonskih 6,02 mlrd. dolara. BiH, koja duguje 4,27 mlrd. dolara, premašujemo 15 puta, Crnu Goru gotovo 35.

Izvor: Poslovni hr

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...