Početna - IZDVOJENO - Hrvatska neće imati GMO proizvode
no gmo
web

Hrvatska neće imati GMO proizvode

Europski parlament odgodio je glasanje oko kontroverznog Transatlanskog trgovinskog sporazuma između Amerike i Europske unije dijelom i zbog neslaganja oko genetski modificiranih organizama, piše Danas.net

Predsjednik Vlade Zoran Milanović sa summita zemalja EU-a i zemalja Latinske Amerike i Kariba održanom danas u Bruxellesu poručio je da Hrvatska “ne voli genetski modificirane organizme” te da će “učiniti sve da ih drži na distanci od sebe”, piše RTL.

Hrvatska će genetski modificirane proizvode držati podalje pomoću nove Direktive Europske komisije koja članicama dopušta da same odluče hoće li dopustiti uzgoj GMO kultura na vlastitu teritoriju.

“Mi smo se vrlo jasno odredili. To nije samo stajalište ministarstva poljoprivrede nego i ministarstva zdravlja kao nosioca toga Zakona, ministarstva okoliša i Vlade da je Hrvatska GMO free zemlja”, izjavio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

“Smatram da bi trebalo uz Uredbu inzistirati na tome da Europa državama članicama koje odluče zabraniti GMO-e osigura pravnu zaštitu kako ne bi bile izložene tužbama kompanija”, misli zastupnica ORaH-a Mirela Holy.

U Hrvatskoj su i do sada postojali jasni propisi o sijanju GMO sjemena (dopuštalo se samo u posebnim uvjetima i uz posebne dozvole), a sve hrvatske županije proglasile su se zonamslobodnim od GMO-a. Ipak, modificirano sjeme došlo je do nekih poljoprivrednika.

“Imali smo par izoliranih slučajeva. Takvi usjevi su uništeni, a radi se zapravo o nesavjesnim proizvođačima koji su ilegalno kupili sjeme na trećim tržištima”, otkriva Jakovina.

Iz ministarstva poljoprivrede kažu i kako iza odluke o zabrani GMO stoji želja da se Hrvatska na svjetskim tržištima profilira kao zemlja ekološkog uzgoja.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima za školsku/akademsku godinu 2020./2021.

Na temelju članka 16. Odluke o stipendiranju učenika i studenata (“Službene novine Primorsko-goranske županije“ broj 34/15), članka 44. Statuta Grada ...