Početna - IZDVOJENO - Najbolji hrvatski brodomaketari izlažu u Rijeci
natjecanje brodomaketara 2016

Najbolji hrvatski brodomaketari izlažu u Rijeci

Ovaj vikend u Rijeci će se održati 21. Državno natjecanje brodomaketara koje zajednički organiziraju Hrvatski savez brodomaketara, Hrvatska zajednica tehničke kulture i Centar tehničke kulture Rijeka.

Svoje umijeće izrade minijatura brodova odmjerit će 20 brodomaketaraiz Rijeke, Kostrene, Bakra, Lovrana, Kastva, Dubrovnika, Makarske, Hvara i Brača. Ove godine natječu se prema pravilima NAVIGAšto znači da se mogu natjecati s maketama brodova koji su plovili svim svjetskim morima i pod svim svjetskim zastavama.

Najbolji natjecatelji prema izboru ocjenjivačkog povjerenstva bit će proglašeni dan poslije, u Edukacijsko-izložbenom prostoru CTK Rijeka (Školjić 6, prizemlje), na svečanom otvorenju Hrvatske ocjenske izložbe maketa brodova „Rijeka 2016“ koje će započeti u 12 sati. Na izložbi će, osim natjecateljskih maketa brodova, biti izložena 21 maketa broda van konkurencije. Hrvatski savez brodomaketara će na izložbi istaknuti doprinos očuvanju pomorske tradicije, posebice rapskog pomorstva, nedavno preminulog Rabljanina Tonija Miknića. Kao i svake godine, posjetitelji će na izložbi moći pogledati radove s tematikom mora i brodova šest riječkih dječjih vrtića.

Ulaz na izložbu je besplatan za sve građane i građanke. Izložba će biti otvorena radnim danom od 9:00 do 20:00 sati, a u subotu, 30. travnja, od 10:00 do 13:00 sati. U nedjelju, 1. svibnja, izložba će biti zatvorena. Posjetitelji sudjelujući u tomboli mogu glasovati za najbolju maketu brodova prema odabiru publike. Nagrada publike bit će dodijeljena u petak, 06. svibnja 2016., u 13 sati nakon čega će izložba biti zatvorena.

Najbolje nagrađene makete brodova prema izboru ocjenjivačkog povjerenstva na Državnom natjecanjuplasiraju se na svjetsko natjecanju koje organizira međunarodna organizacija NAVIGA. Ove godine Svjetsko natjecanje brodomaketara se održava u rujnu u Kalinjingradu.

Građani se pozivaju da u ponedjeljak, 25. travnja 2016., posjete seminar za brodomaketare Izrada maketa, dokumentacija i način ocjenjivanja koji će voditi ocjenjivačko povjerenstvo ovogodišnjeg Državnog natjecanja u sastavu: glavni sudac Luciano Keber, Mladen Mitić i Krešimir Šurina. Sudjelovanje za sve građane je besplatno, a seminar počinje u 10 sati.

Hrvatski savez brodomaketara i Centar tehničke kulture Rijeka do sada su zajednički organizirali 20 državnih natjecanja brodomaketara i dva svjetska natjecanja, 2006. godine u Dubrovniku i 2012.u Rijeci. Hrvatski brodomaketari su do sada na svjetskim natjecanjima osvojili 63 odličja, od toga 5 zlatnih, 14 srebrnih i 44 brončana odličja.

Manifestaciju i ove godine financijski podržavaju Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Hrvatska zajednica tehničke kulture, a pokroviteljica izložbe je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...