Početna - IZDVOJENO - Hrvatska pokreće postupak protiv Josipa Perkovića!
Josip Perković
foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatska pokreće postupak protiv Josipa Perkovića!

Perkovića Njemačka tereti za sudjelovanje u likvidaciji Stjepana Đurekovića, a od 1. srpnja, kada je Hrvatska ušla u Europsku uniju, Perković je postao jedna od top-tema jer je prema stavu javnosti i saborske oporbe zbog njega promijenjen Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, koji je dobio i svoje kolokvijalno ime “lex Perković”.

DORH je pokrenuo predistragu kojom se želi utvrditi je li nekadašnji šef UDBA-e Josip Perković odgovoran za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj.

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo zadovoljan je takvim raspletom situacije jer to znači da će njegovu branjeniku biti suđeno u Zagrebu, a ne u Munchenu. Inače, u Hrvatskoj se Perkovića za udbaška ubojstva pokušalo procesuirati dva puta.

Jednu kaznenu prijavu podnio je SIS, a drugu hrvatski emigrant Nikola Štedul, koji je sa šest metaka u tijelu preživio pokušaj ubojstva u Škotskoj. U oba slučaja kaznene su prijave bile odbačene, a cijeli proces pao je u zastaru.

Spriječeno izručenje Njemačkoj

Pokretanjem nove istrage Hrvatska ne može izručiti Perkovića Njemačkoj koja je već poslala uhidbeni nalog. HDZ optužuje Vladu da mijenja Ustav i pokreće istragu samo zato da bi spriječila Perkovićevo izručenje.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...