Početna - IZDVOJENO - Hrvatska pokreće postupak protiv Josipa Perkovića!
Josip Perković
foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatska pokreće postupak protiv Josipa Perkovića!

Perkovića Njemačka tereti za sudjelovanje u likvidaciji Stjepana Đurekovića, a od 1. srpnja, kada je Hrvatska ušla u Europsku uniju, Perković je postao jedna od top-tema jer je prema stavu javnosti i saborske oporbe zbog njega promijenjen Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, koji je dobio i svoje kolokvijalno ime “lex Perković”.

DORH je pokrenuo predistragu kojom se želi utvrditi je li nekadašnji šef UDBA-e Josip Perković odgovoran za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj.

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo zadovoljan je takvim raspletom situacije jer to znači da će njegovu branjeniku biti suđeno u Zagrebu, a ne u Munchenu. Inače, u Hrvatskoj se Perkovića za udbaška ubojstva pokušalo procesuirati dva puta.

Jednu kaznenu prijavu podnio je SIS, a drugu hrvatski emigrant Nikola Štedul, koji je sa šest metaka u tijelu preživio pokušaj ubojstva u Škotskoj. U oba slučaja kaznene su prijave bile odbačene, a cijeli proces pao je u zastaru.

Spriječeno izručenje Njemačkoj

Pokretanjem nove istrage Hrvatska ne može izručiti Perkovića Njemačkoj koja je već poslala uhidbeni nalog. HDZ optužuje Vladu da mijenja Ustav i pokreće istragu samo zato da bi spriječila Perkovićevo izručenje.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Zatvorena 14. ocjenska izložba maketa brodova ”Rijeka 2021”

Među 60 izloženih maketa na 14. Hrvatskoj ocjenskoj izložbi maketa brodova „Rijeka 2021“ prvom nagradom publike nagrađena je maketa Fregata ...