Početna - IZDVOJENO - Hrvatski muzej turizma partner globalnog virtualnog muzeja turizma Muvitur
HMT

Hrvatski muzej turizma partner globalnog virtualnog muzeja turizma Muvitur

Muvitur je projekt Instituta za turizam i hotelske studije (ESHTE) u Portugalu koji kreira globalni virtualni muzej turizma s ciljem muzealizacije turizma. Digitalni katalog odabranih predmeta iz zbirki Hrvatskog muzeja turizma dio je ovog projekta koji na europskoj razini okuplja kulturnu baštinu o turizmu čime je vrijedna građa Hrvatskog muzeja turizma pozicionirana i u europskom kontekstu te predstavlja važan doprinos promociji hrvatskog turizma.

Internet stranica Virtualnog muzeja turizma (http://muvitur.eshte.pt/en/project) je objavljena 2.6.2016. i dostupna javnosti za brzo i jednostavno pretraživanje odabranih predmeta međunarodnih muzejskih zbirki iz područja turizma, s ciljem da građa vezana uz turizam, dokolicu i primanje gostiju bude vidljivija i lakše dostupna.

Zašto je važan Muvitur?

Hrvatski muzej turizma prvi je, uz Touriseum (muzej turizma iz Italije), međunarodni partner projekta. Interaktivni pristup ovoj bazi privući će javnost, individualce, profesionalce, ali i sve zainteresirane za povijest turizma. Ovaj website je mjesto istraživanja i učenja o međunarodnom turizmu, a sastoji se od dva nivoa: pretraživanje građe i mjesta za  virtualne izložbe.

Zašto smo partneri u ovom projektu?

Hrvatski muzej turizma od početka je uključen u ovaj projekt. Autori iz Portugala su proveli studijski boravak u našem muzeju, koordinatorica projekta Maria Jose Aurindo i ravnateljica muzeja Katarina Mažuran Jurešić su dogovorile oblik partnerstva u kojem Hrvatski muzej turizma doprinosi projektu kao institucija koja se bavi istraživanjem i čuvanjem građe iz područja turizma i postaje partner projekta, a u kasnijoj fazi će se priključivati i druge institucije.

Cilj je izgraditi globalni virtualni muzej kroz koji će svaki od partnera moći pokazati što radi, promovirati svoju instituciju ali i svoju destinaciju, te kreirati nove zajedničke sadržaje.

Ostali partneri projekta su: Biblioteca Celestino Domingues, Biblioteca Nacional Portugal, Centro de Documentação da ESHTE, Cinemateca Portuguesa, Hemeroteca Municipal de Lisboa, HISTUR – Tourism as a common (cultural) heritage of the coastal area of the Istrian peninsula i Touriseum – Museum of South Tyrol.

Projekt je u  prvoj fazi I prvi put se predstavlja javnosti, a u sljedećim fazama predviđa se uključivanje više partnera, kao i investitora koji će omogućiti tehnološki razvoj projekta. U periodu od pet godina autori planiraju doseći globalnu mrežu organizacija koje će uključiti svoje digitalne zbirke u ovaj virtualni muzej, kao i grupu organizacija koje će u svojim znanstvenim istraživanjima koristiti ovu bazu, ali i kreirati nove sadržaje Muvitura. Želja nam je uključiti i mrežu sveučilišta koji bi doprinijeli svojim znanjem i resursima u razvoju inovativnih sadržaja koristeći ovu bazu za e-učenje i zabavu.  Upravo zato je projekt od početka i na engleskom jeziku (uz portugalski i dijelom hrvatski).

Kroz Muvitur će se, uz druge projekte, razvijati rekonstrukcija 3d stvarnosti (turistički ambijenti), virtualni storytelling i real-time navigacija što će potaknuti ideje virtualnog putovanja kroz prostor i vrijeme.

Digitalne zbirke Hrvatskog muzeja turizma

Digitalne zbirke Hrvatskog muzeja turizma ( http://zbirke.hrmt.hr ) predstavljaju slobodno dostupan dvojezični (engleski i hrvatski) katalog odabranih predmeta iz zbirki muzeja.  Katalog se naslanja na Integrirani muzejski informacijski sustav M++ i time omogućuje ponovno korištenje podataka i fotografija iz muzejske dokumentacije.

Projekt Muvitur bio je povod za realizaciju prve faze online kataloga Hrvatskog muzeja turizma, odnosno prezentacije muzejskih predmeta iz fundusa na Internetu. Cilj je predstavljanje hrvatske turističke baštine baštine i promoviranje Muzeja i muzejskih zbirki. Projekt digitalizacije zbirki muzeja i njihove prezentacije na Internetu vodi kustosica i voditeljica zbirki Nataša Babić uz pomoć Gorana Zlodija iz tvrtke Link2 d.o.o.  koji vode programiranje i dizajn.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Evo kako je glasao naš kraj na jučerašnjim izborima

Kvarner je tadicionalno ostao vjeran lijevoj opciji Opatija Restart- 43,17 % HDZ-22,07% Možemo!-9,30% Most-5,30% Domovinski pokret-4,65% Matulji Restart-41,51% HDZ-23,18% Možemo!-8,03% ...