Početna - KULTURA - Hrvatski muzej turizma u Opatiji
villa angiolina
foto: web

Hrvatski muzej turizma u Opatiji

Prvi hrvatski Muzej turizma osnovan je 2007.g. u Opatiji. Kao osnivači Hrvatskog muzeja turizma pojavljuju se Grad Opatija i Republika Hrvatska u jednakim omjerima. Vila Angiolina, najstarija opatijska vila, nalazi se u središnjem opatijskom parku. U njoj je sjedište Muzeja, te je postavljena stalna izložba “Opatija – zlatni početci hrvatskog turizma”.

Kao razloge za osnivanje muzeja prvenstveno se navode potreba stručne i znanstvene obrade, čuvanja i prikupljanja materijalne i nematerijalne, pokretne i nepokretne baštine, koja će – pohranjena, evidentirana i stručno obrađena na jednome mjestu – biti prezentirana javnosti. Zadaća ustanove je izgradnja sustava vrednovanja muzejske građe te formiranje banke podataka, koja će svojom dostupnošću biti važan temelj za prikupljanje daljnjih informacija i potencijalni otkup građe. Muzej će biti i referentni centar, koji će pohranjivati podatke o muzejskoj građi spomenute tematike koja se nalazi u drugim ustanovama te kod drugih fizičkih i pravnih osoba. Prikupljanje važnih dokumenata, fotografija i filmskih zapisa unikatne prirode te njihovo presnimavanje u suradnji s Državnim arhivom u Rijeci, kao i predlaganje značajnijih objekata za upis u Registar kulturnih dobara Ministarstva kulture, također će činiti dio djelatnosti Muzeja.

Jedan od većih projekata Hrvatskog muzeja turizma jest “Kvarnerska kupališna baština” koja obrađuje morske kupališne građevine do kraja 19. Stoljeća te do početka prve polovice 20. stoljeća na cjelokupnome području Kvarnera, počevši od Opatijske rivijere do Senja i kvarnerskih otoka.

Cijena ulaznice:
Odrasli: 10 kn
Učenici i studenti: 5 kn
Grupe od 10 i više osoba: 7 kuna, vodič ili pratitelj besplatno
Posebna ponuda – Obiteljska ulaznica: 20 kuna
Prva nedjelja u mjesecu: besplatan ulaz za sve

Otvoreno za posjetitelje: od ponedjeljka, 31. ožujka 2014. godine, Hrvatski muzej turizma u Opatiji bit će otvoren za posjetitelje po novom radnom vremenu: svaki dan u tjednu od 10 do 20 sati. Novo radno vrijeme se odnosi na sva tri izložbena prostora Muzeja: vilu Angiolinu, Umjetnički paviljon “Juraj Šporer” i Švicarsku kuću.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...