Početna - IZDVOJENO - Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje 6,5 mil. kuna isplatio – umrlima
Novac
web

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje 6,5 mil. kuna isplatio – umrlima

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje je godinama isplaćivao 276 nepripadnih inozemnih mirovina (korisnici su umrli, a novac je primala njihova rodbina), ustanovljeno je čišćenjem baze podataka korisnika.

Kako piše Večernji list, ukupno je nepripadno isplaćeno oko 6,5 milijuna kuna. U HZMO-u kažu da je od toga do sada u vraćeno oko 4,26 milijuna kuna, dok je ostatak u postupku povrata.

Baza podataka se čistila kroz akciju prikupljanja OIB-a za pedesetak tisuća korisnika koji nisu imali taj broj. U HZMO-u procjenjuju da je tako zaustavljena nepripadna isplata više od 23 milijuna kuna.

Razlika od 6,5 milijuna kuna do 23 milijuna kuna nepripadno isplaćenih sredstava je projekcija uštede koja se postigla kontrolom OIB-a i elektroničkom razmjenom podataka, posebno činjenice smrti, s inozemnim nositeljima – Slovenija, Srbija, Njemačka – objašnjavaju u HZMO-u.

Dodaju da sad ne isplaćuju nikome tko nema OIB, čime je uspostavljen dodatni kontrolni mehanizam u isplati jer se putem OIB sustava Porezne uprave, kao i razmjenom podataka s inozemnim nositeljima socijalnog osiguranja, na najbrži način doznaje o smrti korisnika mirovine.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...