Početna - IZDVOJENO - U Hrvatskoj 61 posto osoba između 55 i 65 godina – ne radi
posao

U Hrvatskoj 61 posto osoba između 55 i 65 godina – ne radi

Samo 39 posto osoba u Hrvatskoj između 55 i 65 godina – radi. To znači da na 100 zaposlenih imamo gotovo 80 nezaposlenih i umirovljenih ljudi.

Jedno je jasno – Hrvatskoj ne trebaju prazna politička obećanja. Podcrtava i to poražavajuća statistika Eurostata…

61 posto osoba između 55 i 65 godina – NE radi. Ili su nezaposleni ili u mirovini. Ako tome dodamo da je prosječna dob umirovljenja za žene 56, a za muškarce 60 godina – jasno je da je to prevelik teret za zaposlene, donosi riječanin.hr

Ministarstvo rada i HZZ nemaju posebne mjere zapošljavanja samo za tu dobnu skupinu, ali imaju više mjera koje se – uz sve nezaposlene – primjenjuju i na one od 55 do 65 godina.

Neke od potpora:

“Prvenstveno to je potpora za zapošljavanje javni rad, imamo i obrazovanje za osobe starije životne dobi koji se uključuju na tržište rada, zatim su to potpore za usavršavanje i nekako bih stala na tome iako nije nužno da ne spomenem i samozapošljavanje jer te osobe imaju čitavu jednu lepezu iskustva”, izjavila je Ivana Šimek, Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Iskustvo je i njihova najveća prednost. I kada prerano napuste tržište rada – ono se osiromašuje. I tada ljudi koji bi mogli pridonijeti rastu BDP-a to ne čine, već su dodatni trošak.

“Sve mjere koje se rade na samom tržištu rada to su zapravo mjere kozmetičke. Prave mjere su ekonomski rast, ekonomska politika, ekonomski razvoj zemlje i sve ono za što su zadužena sva ministarstva uključujući s Vladom”, kazala je Maja Vehovec, Ekonomski institut.

Ali i rušenje predrasuda prema starijim radnicima, baš kao i fleksibiliziranje radnog vremena.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

(FOTO) Održana Bela Nedeja

Još jedna godina Bele Nedeje privukla je u Kastav mnogobrojne goste i sve one željne zabave i druženja, vrijeme nije ...