Početna - KULTURA - I Kastav u projektu “Povežimo se baštinom”

I Kastav u projektu “Povežimo se baštinom”

Gradovima i općinama koje čine Urbanu aglomeraciju Rijeka putem ITU mehanizma dodijeljeno je 36,3 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava za projekt „Povežimo se baštinom“

Gradovima i općinama koje čine Urbanu aglomeraciju Rijeka putem ITU mehanizma dodijeljeno je 36,3 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava za projekt „Povežimo se baštinom“.

Cilj projekta je obnova, očuvanje i revitalizacija objekata kulturno-povijesne baštine te kreiranje nove kulturno-turističke ponude na području svih općina i gradova koji čine Urbanu aglomeraciju Rijeka, i to revitalizacijom 12 lokacija te izgradnjom jednog novog objekta. Planirane aktivnosti su karakteristične za svako lokalno područje koje međusobno čine integralni proizvod kulturne ponude, čija je glavna poruka – prezentacija  bogatstva raznolikosti baštine, stilova života i kulturnih identiteta Urbane aglomeracije Rijeka.

Glavni interpretacijski centar nalazit će se u Rijeci, u prizemlju Filodrammatice, gdje se sada nalazi odjel Gradske knjižnice Rijeka. Kulturno-turistički posjetiteljski centar će služiti kao mjesto na kojem se može saznati više informacija o kulturnoj baštini svih partnera uključenih u projekt.

Projekt „Povežimo se baštinom“ obuhvaća otvaranje Kuće kostrenskih pomoraca u Kostreni, adaptaciju Kuće lovranskega guca u Lovranu, obnovu trga Zrinski u Kraljevici, izgradnju i opremanje Kuće halubajskega zvončara na Viškovu, revitalizaciju Ville Angioline u Opatiji, revitalizaciju kaštela Gradina u Klani te revitalizaciju kaštela Grobnik na Čavlima.

U Gradu Rijeci središnji interpretacijski centar za sve ostale općine i gradove uključene u projekt

Na području Mošćeničke Drage provest će se tri projekta: rekonstrukcija kaštela u Brseču i uređenje rodne kuće književnika Eugena Kumičića; otvaranje mitsko povijesne staze Trebišća – Perun te revitalizacija kaštela u Mošćenicama.

Grad Kastav je osmislio dva projekta. Jedan se odnosi na konzervaciju i opremanje Crekvine u funkciji ljetne pozornice i otvorenog prostora prezentacije i interpretacije baštine in situ, a drugi na sanaciju trga Lokvina.

Projektom će cijeli prostor Urbane aglomeracije Rijeka postati atraktivniji građanima, posjetiteljima i poduzetnicima. Planirano unapređenje kulturne baštine i njenih infrastrukturnih dijelova kroz ovaj projekt doprinijet će u konačnici unaprjeđenju turističke ponude i povećanju zapošljavanja u djelatnostima vezanim uz turizam.

Odlukom o financiranju Gradu Rijeci je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije izravno dodijelilo 36.369.926,74 HRK bespovratnih sredstava za financiranje strateškog projekta. Projekt je prijavljen na Poziv  postupkom izravne dodjele u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ Ukupna vrijednost projekta je 76.328.201,95 HRK, od čega su bespovratna sredstva 36.369.926,74 HRK, a ostatak predstavljaju vlastita sredstva.

Ukupno će se obnoviti 12 lokacija kulturne baštine, a izgraditi jedan objekt<

U ime Grada Rijeke kao nositelja projekta i središta Urbane aglomeracije Rijeka gradonačelnik Vojko Obersnel zahvalio se svim općinama i gradovima na razumijevanju u pripremi projekta, čija priprema je bila složena i dugotrajna, kako zbog velikog broja uključenih partnera, tako i zbog činjenice što je od pripreme natječaja od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije preko raspisivanja do konačnog uručenja ugovora prošlo dosta vremena.
„Drago mi je da smo se svi uspjeli okupiti na ovom projektu i kroz ovaj projekt, koji uključuje zaštitu kulturne baštine i njezinu promociju u turističke ili edukativne svrhe, najbolje pokazati što Urbana aglomeracija znači“, kazao je gradonačelnik Obersnel, izrazivši nadu da će projekti financirani kroz projekt biti završeni u najkraćem mogućem roku.

Projekt „Povežimo se baštinom“ pripremljen je u skladu sa Strategijom razvoja Urbane aglomeracije Rijeka za razdoblje 2016.–2020. godine. Dugoročna strategija Urbane aglomeracije Rijeka uključuje povezivanje i drugih sadržaja kulturno-povijesne baštine.

 • Grad Kastav:
  • Konzervacija i opremanje Crekvine u funkciji ljetne pozornice i otvorenog prostora prezentacije i interpretacije baštine in situ;
   Trg Crekvina bit će uređen te će postati mjestom suvremenog oblika prezentacije.
  • Sanacija trga Lokvina;
   Trg Lokvina će biti obnovljen i predstavljen javnosti kao mjesto prezentacije kulturne baštine.
Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Sutra u Matuljima akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Gradsko društvo Crvenog križa, sutra, 24. rujna organizira akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Ovo je sjajna prilika za sve one koji ...