Početna - IZDVOJENO - “Ika Tower” je zapravo rekonstrukcija zgrade koja je takva bila i prije 50-ak godina

“Ika Tower” je zapravo rekonstrukcija zgrade koja je takva bila i prije 50-ak godina

Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić obratio se javnosti priopćenjem nakon nezadovoljstva dijela stanovnika novom zgradom u strogom centru Ike koju je već dio mještana nazvao “Ika Tower” zbog svoje poprilične visine.
“Još dana 28.07.2020. Grad Opatija podnio je prigovor na građevinsku dozvolu za rekonstrukciju ove zgrade u Iki, ističući da se parcela nalazi unutar zone stambene namjene koja „obuhvaća područje dijela tradicijske jezgre naselja Ika, bez mogućnosti nove gradnje“, kao i da je “dopuštena samo rekonstrukcija stambenih građevina u postojećim gabaritima”. Našim prigovorom smatrali smo i da postojeći gabariti “ruševine” ne odgovaraju povijesnim gabaritima koji su prikazani u projektu rekonstrukcije ruševine, kao i da nije u skladu sa planom. Naš prigovor odbijen je u potpunosti od tijela koji izdaje građevinske dozvole – Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša PGŽ-a!
Oni su radi našeg prigovora dodatno provjerili sve zakonske akte i utvrdili da je moguće rekonstruirati ovu ruševinu nekadašnje zgrade, koja je postojala prije 1968. godine. Dostavili su nam povijesne slike navedene građevine, koja je i u to vrijeme doista bila ovako visoka!
U postupku izdavanja dozvole za rekonstrukciju sudjelovali su čak i konzervatori. Zgrada je u pogledu gabarita, katnosti i oblikovanja projektirana upravo onako kako je nekada bila. Bez obzira na ovo odbacivanje našeg prigovora na građevinsku dozvolu, odlučili smo ići dalje i žaliti se na višu instancu. Ali i na toj višoj instanci naš je prigovor ponovno odbačen! Dakle, zgrada koja niče u Iki “kao gljiva poslije kiše” samo je rekonstruirana ruševna zgrada koja je jednako takva bila i prije 1968.godine.
Zašto sve ovo pišem?
Za to vrijeme, dok sam kao Gradonačelnik radio svoj posao i pokušao onemogućiti takvu izgradnju u centru Ike, vijećnici ili članovi Odbora za prostorno uređenje Grada Opatije, kojima predvodi moj „pretendent” na funkciju gradonačelnika, nisu učinili ili se pitali upravo ništa – u slikovitom prijevodu = 0. Cilj im je uvijek isti, ovakve zahvate u prostoru pripisivati Gradonačelniku, koji je kriv za sve, pa i za to.
Ponukale su me na ovu objavu upravo učestale prozivke i komentari proteklih dana, gdje se slika navedene zgrade u Iki povezuje uz moje ime ili moju fotografiju, pa i uz temu “betonizacije”. Ali takva zgrada nikla bi neovisno o bilo kome.
Da još jednom zaključim. Nikada nitko nije postavio meni, službama ili pročelniku bilo kakvo pitanje o toj zgradi! Ali ono šta jako dobro znaju je “lajati” uokolo ili po društvenim mrežama, jer ti „veliki zaštitnici Opatije“ imaju neki potpuno drugi fokus – dočepati se novih fotelja i ocrniti svoju “vječnu inspiraciju, Ivota”.”, navodi se u priopćenju.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Jedna osoba ozlijeđena prilikom prometne nesreće na staroj cesti preko Učke!

Zbog izlijetanja kamiona na županijskoj cesti Vela Učka – Poklon, ova je cesta trenutno zatvorena za sav promet! Prema prvim ...