Početna - IZDVOJENO - Imunološki zavod postaje javna ustanova
imunološki zavod
web

Imunološki zavod postaje javna ustanova

Vlada odustaje od privatizacije Imunološkog zavoda, koji će umjesto trgovačkog društva postati ustanova od javnog interesa, potvrđeno je Hini u utorak iz upućenih izvora.

Predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Mladen Pejnović izjavio je danas za HRT da se odustaje od privatizacije Imunološkog zavoda te da će Zavod ostati u državnim rukama kao ustanova od javnog interesa.

Vlada je rješenje po kojem bi Imunološki zavod postao ustanovom od javnog interesa imala u planu nakon što nije uspio natječaj za privatizaciju, neslužbeno je Hini potvrdio dobro upućeni izvor. Istaknuo je i kako je u tijeku i realizacija kredita za zaostale plaće radnicima Imunološkog zavoda.

O Imunološkom zavodu trebao bi raspravljati uži kabinet Vlade.

Vlada je na sjednici 2. srpnja, odbila ponudu društva Visia Croatica za kupnju državnog portfelja u Imunološkom zavodu te zadužila DUUDI da pripremi odluku o provođenju novog natječaja za Imunološki u roku od 30 dana. Društvo Visia Croatica dalo je jedinu obvezujuću ponudu za kupnju 157.997 dionica ili 54,38 posto udjela u temeljnom kapitalu Imunološkog zavoda.

Na objavljeni oglas za javno prikupljanje ponuda za prodaju cijelog državnog portfelja dionica Imunološkog zavoda iz travnja prošle godine, pristiglo je osam pisama namjere potencijalnih investitora. U siječnju ove godine, Vlada je raspisala poziv za dostavu obvezujućih ponuda, a Centar za restrukturiranje i prodaju je proveo postupak njihova prikupljanja. Do isteka roka za podnošenje ponuda, 25. ožujka 2015. godine pristigla je samo jedna obvezujuća ponuda, i to društva Visia Croatica, iako su otkupljene četiri ponudbene dokumentacije.

U natječaju, od investitora se uz ostalo tražilo najmanje sto milijuna kuna ulaganja u izgradnju novog postrojenja koje bi osiguralo trajno dobivanje dozvola za proizvodnju te trajno zadržavanje proizvodnje u Hrvatskoj i osiguranje proizvodnje krvnih derivata isključivo iz plazme prikupljene od domaćeg stanovništva.

Sindikat zadovoljan

Sindikalna povjerenica u Imunološkom zavodu Lidija Jagarinec izjavila je u utorak za Hinu kako su priželjkivali da Imunološki postane ustanova od javnog interesa te da su zadovoljni novima raspletom situacije, no ipak će oprezno pričekati odluku Vlade.

“Nećemo govoriti o ovom pitanju kao da je riješeno, jer smo se već nekoliko puta opekli, pa bih pričekala odluku Vlade u četvrtak, no ovoga puta mislim da svjetlo na kraju tunela nije od vlaka nego od sunca”, rekla je Jagarinec, dodavši kako bi takva odluka bila ono što su htjeli.

Kazala je da je prvo na čemu se mora raditi isplata plaća, jer kakva god odluka bila netko mora preuzeti odgovornost za njihovu isplatu.

Izvor: Poslovni hr.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...