Početna - IZDVOJENO - Inovatori iz PGŽ-a ostvarili dosad najuspješniji nastup na Inovi
inovatori-iz-pgz

Inovatori iz PGŽ-a ostvarili dosad najuspješniji nastup na Inovi

Inovatori iz Primorsko-goranske županije na Inovi 2016. u Zagrebu imali su najuspješniji nastup dosad: osvojili su 14 zlatnih odličja, 13 srebrnih i pet brončanih, u konkurenciji više od 450 inovacija iz 22 zemlje.

 Istaknuti značaj ovom riječkom nastupu daju osvojene posebne nagrade: najbolju inovaciju u turizmu, »Suncobran sa solarnim panelima« ima Saša Muschet iz In kluba inovatora Rijeka, a najbolju inovaciju u pomorstvu, »Podesivi nosač škripca za vinč« Siniša Križanac iz Udruge inovatora »3. maj« Rijeka. Posebna nagrada INNOPA, Indonezija, dodijeljena je Radovanu Križmanu iz Kastva za inovaciju »Grip pločica«, a posebnu nagradu NAJ-NAJ Tere Osijek dobio je Damir Došen iz Udruge inovatora »3. maj« Rijeka za »Univerzalni sustav za sakupljanje kišnice za plastenike«.

– Svojim nastupom Savez inovatora PGŽ-a Rijeka i Savez riječkih inovatora još jednom je potvrdio ispravno opredjeljenje cjelogodišnjeg i organiziranog rada s mladima. Uspjeh na Inovi 2016. samo je jedan u nizu, nakon uspjeha na Inova-Mladi u srpnju 2016. i Mladi@inovacije 2016., potvrda je visokih dosega riječkih inovatora pod paskom vrhunskih mentora. Treba naglasiti da su svi izloženi radovi u organizaciji Saveza inovatora PGŽ-a Rijeka, a u okviru izložbenog prostora na Inovi 2016., nastali posljednjih godinu dana i da su prvi put izloženi na Hrvatskom salonu inovacija, rekao je prof. Drago Krajina.

Zagrebačka Inova treća je najstarija izložba inovacija na svijetu i druga najvće ovogodišnja europska izložba inovacija. Savez inovatora PGŽ-a sa Savezom riječkih inovatora tradicionalno daje potporu i tehnički suport suorganizaciji ove manifestacije, a visoki položaj u organizaciji zahvaljuje organizazaciji izložbe INOVA 2006. u Rijeci koja je postavila nove standarde u organizaciji takvih manifestacija. Cijeli projekt je realiziran u suradnji s mentorima Elektroindustrijske i obrtničke škole iz Rijeke koja je prezentirala i najveći broj inovacija mladih inovatora, piše Novi list.

U okviru programa nastupa riječkih inovatora i inovatora s područja PGŽ-a, INOVU 2016. organizirano su besplatno autobusom posjetili u subotu inovatori Udruge inovatora »3. maj« Rijeka, kao i svi inovatori koji su iskazali zanimanje. Domaćin iduće Inove, 42. hrvatskog salona inovacija 2017. godine bit će Osijek.

Pored navedenih osvajača posebnih nagrada, medalje, i to zlatne, među seniorima zaslužili su: Dorotea Puž, s mentorom Robertom Pužem iz Kluba inovatora KIN Kastav za »Kavez za sabiranje paralarvi hobotnice i njihovo dohranjivanje do bentonske faze razvoja« te Romina Jardas za »Višenamjensku podvodnu svjetiljku posebne konstrukcije«. Srebrnu medalju dobio je Roberto Puž iz Udruge inovatora BI »3. maj« Rijeka za »Čamac za sakupljanje zamaščenja pri porinuću«.

Među mladim inovatorima zlatne medalje dobili su: Robert Lesjak s mentoricom Ružicom Kamenjašević iz Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo za »Isprintani 3D printer«; Luka Radinović i mentor Marko Segnan iz Elektroindustrijske i obrtničke škole za »Protuponirajući sustav prednjeg opružnog ovjesa motocikla«; Smiljan Pavlović i Enrique Kurajć te mentori Boris Caput i Drago Krajina iz iste škole za »Solarni automobil«; Dražen Radočaj i mentor Mario Martinović iz Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo za mobilnu igru »Ballin Danger«; Bruno Pogorelić i mentorica Ružica Kamenjašević iz iste škole za »Eko grijanje«; Aleksandar Radosavljević i Mateo Rajkovača te mentori Željko Tibljaš i Drago Krajina iz Elektroindustrijske i obrtničke škole za »Blindirana vrata s električnom bravom upravljanom smartphoneom«; Miroslav Ilčić i mentori Boris Caput i Tomislav Matić iz Udruge inovatora Šterika Praputnjak za »Višenamjenski pisač«; Denis Romić i mentor Ivo Šutić iz Elektroindustrijske i obrtničke škole za »Regulaciju brzine asinkronog motora«; te Mateo Devčić s mentorima Borisom Caputom i Dragom Krajinom iz iste škole za »PLC školsko zvono«.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Kastavski umirovljenici završili tečaj informatike

Dvadesetak članova Udruge umirovljenika i starijih osoba Kastav završilo je program informatičkog obrazovanja u organizaciji Zajednice tehničke kulture PGŽ-a. U ...